Le Chemin du Retour

1 maart 2016
tekst: Ruud Vermaase

In deze rubriek recensies van boeken die met Zeist te maken hebben. Dat kan zijn omdat het boek over Zeist gaat of omdat de auteur in Zeist woont. De recensies zijn afkomstig van iemand met een onafhankelijke blik. Deze recensie is van Ruud Vermaase en gaat over: Le Chemin du Retour, de eerste roman van Jean l’Agneau.

In een interview vraagt auteur Jean L ‘Agneau (pseudoniem van  Jan ’t Lam) zich af, hoe het zal uitpakken dat hij vanuit een vrouw het verhaal vertelt. Die woorden spelen door mijn hoofd, als ik na ca. 80 blz. het boek even moet wegleggen om op adem te komen. Hoofdpersoon Corine heeft beslist om alleen met een geleende camper naar Frankrijk te trekken. Ik kan niet wachten, misschien dat ze dan even haar mond houdt, want zo gaat het begin van deze roman maar door. Het is aan één stuk door dialoog, geklets zo u wil. Met iedereen die ze tegenkomt ontspint zich een uitgebreid verhaal. Alsof je een script leest.

En zowaar, als Corine in de camper stapt wordt de roman een stuk beter. En toegegeven, een mooie vrouw alleen op reis trekt natuurlijk allerlei mannen aan die een praatje aanknopen. Maar vooral omdat L’Agneau de rit mooi beschrijft, de plekjes fraai neerzet en de mysterieuze vriend Amos haar naar pittoreske plekjes meeneemt en smaakvolle anekdotes vertelt.
Het verhaal laat zich aan de ene kant makkelijk raden. Het huwelijk van Corine en Pieter loopt niet meer zo goed. Een aantrekkelijke vreemde man, die vanwege een zwaar zieke vrouw, verlegen zit om contact. Een hele batterij kinderen waarvan de een vol begrip is voor de ontdekkingstocht van haar moeder en de ander fel tegen. Een man die wantrouwig de beslissing van zijn vrouw aanziet. Haar broer met huwelijksproblemen en ouders die weinig begrip hebben omdat je elkaar trouw moet zijn tot in de dood…

Toch leest het verhaal best wel lekker weg. De contacten met het thuisfront geschieden door spaarzame sms-jes tijdens haar reis door Frankrijk. Of het ging zo in die tijd (het is niet duidelijk wanneer het verhaal zich precies afspeelt) of Corine heeft een gebrekkige telefoon en is niet gewend aan het snelle mobiele verkeer. Het gebrekkige mobiele verkeer maakt elk berichtje dubbel interpreteerbaar en als je onzeker bent, wordt dat alleen maar erger. De berichtjes worden uitgebreid besproken, maar nogmaals, dat was pakweg 10 jaar geleden heel gewoon.

Tegen het eind van het boek zitten er twee briljante vondsten in het verhaal. Corine besluit om weer op zoek te gaan naar werk en gaat uiteindelijk in een verpleeghuis aan de slag. Onder de patiënten ontdekt zij een sleutelfiguur en ik bereid mij voor een serie indringende scenes. Zo ook het bezoek van de politie bij haar thuis, als lezer vrees je een dramatische plotwending waarmee het tempo in het verhaal enorm wordt opschroeft. Die twee superspannende momenten, doen mij ontdekken waarom het boek de spanning mist. In dezelfde alinea, of op zijn hoogst de volgende bladzijde is het probleem alweer opgelost. Alsof de auteur (vrouwelijke eigenschap?) de verrassing niet kan bewaren. En dat gebeurt het hele verhaal lang, er werpt zich een probleempje op dat binnen de kortste keren weer is opgelost.

Al met al heeft Jean L’Agneau een mooi boek geschreven. Het verhaal steekt goed in elkaar. Zelfs de sexy roddeltante in het dorp krijgt in het slot een cruciale rol, precies op het moment dat je denkt: wat voegt zij nou toe in het verhaal. En zo zijn er meer mooie en verrassende verhaallijnen door de roman heen verwerkt.

De 82-jarige Jan ’t Lam is inwoner van Bosch en Duin schreef zijn debuutroman: Le Chemin du retour. De naam is een verwijzing naar de camping waar ‘t Lam inspiratie vond. Reden waarom hij met zijn preudoniem Jean l’Agneau staat vermeld, is dat Jans neef en naamgenoot Jan ‘t Lam een bekend kinderboekenschrijver is en hij zijn naamgenoot niet voor de voeten wil lopen. ‘t Lam was directeur/eigenaar van een zoutjesfabriek. Dat bedrijf verkocht hij 15 jaar geleden. Uit liefhebberij begon hij met het schrijven van korte verhalen. Op aanraden van zijn schrijfcoach heeft hij zich aan een langer verhaal gewaagd, met dit boek tot resultaat.

Le Chemin du retour
Jean l’Agneau
Nederlandstalige roman
238 pagina’s
€ 14,95
ISBN 9789461291677
Verkrijgbaar bij de boekhandel

 

Bijdrage: 
Recensie: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.