Kraamfeest in de regen

9 maart 2023
tekst: Emily van Loon

Emily van Loon is getrouwd met Björn en samen wonen ze met dochter Linnea (6) en zoon Noah (2) in Zeist. Onlangs verscheen haar boek ‘Kraamfeest in de regen’ over haar ervaring met een postnatale depressie, waarvoor ze drie maanden het ziekenhuis werd opgenomen, sámen met haar baby.

Kraamfeest in de regen
Op 24 februari 2023 kwam mijn boek ‘Kraamfeest in de regen’ uit bij uitgeverij Boekscout. Het is een persoonlijk ervaringsverhaal over mijn postpartum depressie, waarbij ik de periode vanaf de zwangerschapstest van Noah tot een jaar na zijn geboorte heb beschreven. Deze postpartum depressie was zo heftig, dat ik drie maanden met mijn pasgeboren baby in het ziekenhuis werd opgenomen op een speciale, psychiatrische afdeling: een Moeder-Baby Unit (MBU). Hier is veel aandacht voor de moeder-kind hechting. In Nederland zijn er echter maar enkele van dit soort plekken, terwijl het zo belangrijk is om moeder en kind zoveel mogelijk bij elkaar te houden.

Taboe doorbreken
Ik ben net uit het dal dat een postpartum depressie heet omhoog gekropen, en wil je met mijn boek graag vertellen hoe dat was. Tegelijkertijd is het niet alleen mijn verhaal, maar één van de vele verhalen over psychiatrische problemen rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Dit is namelijk een boek met een missie: laten we eens beter kijken naar de psychiatrische problemen die op kunnen spelen rondom het krijgen van een baby, een veelvoorkomende, belangrijke levensgebeurtenis. Ik schrok van de getallen, bijna één op de vijf vrouwen na de bevalling krijgt depressieve klachten. Dat maakt een postpartum depressie de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Laten we ons best doen eerlijk te zijn over negatieve gevoelens rondom het krijgen van een baby en het taboe doorbreken! Postpartum depressie is een ziekte die serieus moet worden genomen, maar dat is helaas lang niet altijd het geval.

Citaat
“Aan het einde van het intakegesprek kijk ik verdwaasd de tafel rond. Ik voel me somber, heb tranen in mijn ogen staan en kan maar moeilijk terug halen waar we over hebben gesproken. Echt het geheugen van een goudvis. Wat ik wel heb meegekregen is dit: ze denken dat deze opname mij goed zou kunnen helpen en dat ik morgen al terecht kan. Morgen!

Mijn man en ik krijgen nog een rondleiding van de verpleegkundige op de verpleegafdeling zelf. Zo bizar voelt dat voor mij, alsof ik een nieuwe woning aan het bekijken ben en dingen moet zeggen als: wat een ruime kamer met hoog plafond en luxe inbouwkast. Er is zelfs een eigen badkamer! Kijk nou, ik hoef niet eens een eigen box / stoeltje / speelgoed / wipper / kinderwagen / voorraad poedermelk / voorraad babyhapjes mee te nemen, alles is er al! En: is dat nou een eigen tuin met bloemenzee en groen gras zover het oog reikt?

Het is duidelijk een afdeling in een ziekenhuis, en tegelijkertijd is er een huiselijke woonkamer met planten, twee banken, een groot vloerkleed, een eettafel met een fruitschaal, vaas met witte tulpen en een rood tafelkleedje. We staan weer bij de deur van de afdeling en ik kijk nog een laatste keer over mijn schouder. Dit wordt het dan. Ik vind het doodeng, maar voel toch de hoop dat ik hier eindelijk rust vind en me weer beter ga voelen.”

Gegevens
Titel: Kraamfeest in de regen - In opname vanwege een postnatale depressie, mét baby
Auteur: Emily van Loon
Verschijningsdatum: 24 februari 2023
Aantal pagina's: 156
ISBN: 9789464684919  
Verkoopprijs: € 20,50    
Uitvoering: Paperback

Webshop van uitgeverij Boekscout: https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464684919
Mijn eigen website: https://emilymvanloon.wordpress.com
Instagram: @kraamfeestinderegen
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Recensie: 

 


Meer boeken:
Getekend door een sekte

Een ander boek over depressies:
Thomas Olde Heuvelt

Volgende bericht:
Schubertiade

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.