De Kip, het ei of de Knoop?

11 oktober 2020
tekst: Arnout van Dijk

Wat was er eerder? De kip of het ei? Veel mensen hebben hun hoofd er al over gebroken en zijn er nog niet uit.

Datzelfde merk ik als ik het heb over de Zeister Knoop. De wát? Ja, onze eigen munt.

De eerste reactie: moet dat nou weer, waarbij de wereld steeds kleiner wordt? We hebben de Euro niet voor niets toch? Waarom dan? Dat lokale is leuk, ik kan dat toch ook gewoon in euro’s doen? Wat is hier nou zo leuk aan?

Onlangs had ik het genoegen bij Radio M in de lunchuitzending te worden geïnterviewd. Eerlijk gezegd: wereldberoemd in heel Utrecht maar voor mij geheel onbekend. Net die ervaring die veel Zeistenaren nog met de Knoop hebben. Ik ben nu bekend met Radio M, Zeist straks met de Knoop. Wacht maar!

De vrolijke doch kritische reporter vroeg aan Hans Peters van De Proeftafel wat De Knoop voor hem betekent. En dan natuurlijk niet de Blauwe Knoop, dat past toch minder in deze unieke wijnwinkel.

Kern van de boodschap van Hans: we zijn een netwerk van lokale en duurzaam ingestelde ondernemers. Door de Knoop zorgen we er voor dat de bestedingen bij de ene ondernemer lokaal, in Zeist, blijft. Zo versterken we elkaar. Het mooie is, de consument die bij Hans koopt, weet dat de koop die Hans doet met zijn geld, in Zeist zal zijn. En zal blijven. Elke uitgave weer. Zo versterkt deze lokale munt écht de economie. Dat is dus het waarom: lokaal blijft lokaal. Gaat rond, blijft circuleren. Omdat we meer lokaal samenwerken is het nog duurzaam ook.

Het mooiste compliment dat de Knoop onlangs kreeg is: “zo gun je elkaar nog meer de omzet”. De ander gunt het jou ook weer terug. Je aankopen zijn zo minder anoniem, meer aan Zeist verbonden. Leuk toch?

Hoeveel Knopentellers zijn er nu dan in Zeist? Zo’n 50 Zeistenaren en bedrijven. Om in kippentermen te blijven: een aardige ‘vrije-uitloopren’ vol knopentellers. Of een paar eierdozen vol. Nog geen dozijn, nog niet voldoende.

En nu de titel: wat was er nou eerst: de kip, of het ei? Of voor de Zeister Knoop: moeten er eerst bedrijven meedoen (waar je kunt betalen), of wachten we op honderden consumenten die er juist mee willen betalen? Geen bedrijf, geen consument. Geen consument, geen bedrijf. Een “Catch22”.

Die catch gaan we samen doorbreken! Samen laten we zien wat in andere steden in binnen en buitenland mogelijk is, in Zeist ook succesvol zal zijn. Hoe?

  • Als Zeistenaar schrijf je je in onder de voorwaarde dat die inschrijving actief wordt als 100 bedrijven meedoen.
  • Als ondernemer schrijf je je in onder de voorwaarde dat die inschrijving actief wordt als we 250 Zeistenaren deelnemer hebben.

Doen we dat samen, dan zitten we ineens op 400 deelnemers! Dan is het niet meer Kip of Ei, maar gaan we gewoon alles aan elkaar Knopen!

Al is het maar om aan een experiment mee te doen, deze kans wil je toch niet missen?

Ook knopenteller worden? Weten hoe dat kan? www.ZeisterKnoop.nl

 

Volgende column: Met een glaasje ... en een beste vriend

 

Bijdrage: 
Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.