Jongerenraad

1 mei 2018
tekst: Jens Bosman, foto’s: Jongerenraad / Mel Boas

De afgelopen tijd, na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, is de Zeister politiek flink bezig geweest met de formatie, en het vormen van een nieuw college. Dat lijkt uiteindelijk te resulteren in een college van GroenLinks, VVD, ChristenUnie/SGP en het CDA. Een aardige afspiegeling van de verkiezingsuitslag, met GroenLinks als grootste winnaar.

Maar behalve het spektakel rondom de gemeenteraad was er nog een andere raad die geïnstalleerd werd deze maand, namelijk de jongerenraad. De jongerenraad is een raad die maandelijks met elkaar en gemeentemedewerkers of onafhankelijke specialisten vergadert over gemeentelijke problematiek en beleid. Scholieren en jongeren uit de gemeente krijgen zo een beeld van wat er speelt in de gemeente en wat het werk van een gemeente allemaal inhoudt, en krijgen ook ruimte om hun ideeën over besproken onderwerpen te delen, wat waardevol kan zijn voor de gemeente.

Projecten als de jongerenraad maken de gemeente Zeist mijns inziens toch net wat mooier. Burgerinspraak, een concept dat veel gemeentelijke partijen hanteren, is lastig om vorm te geven of om op originele wegen tot uitvoering te brengen, maar de Jongerenraad slaagt erin om scholieren bij de gemeente te betrekken op een originele én educatieve manier. Dit heeft waanzinnig veel voordelen, zoals versterking van de sociale cohesie, betrokkenheid bij de woonplaats (waardoor jongeren hier misschien langer blijven wonen), en ga zo nog maar even door.

En terwijl de ‘echte’ gemeenteraad vergadert over belangrijke beleidsplannen en dergelijke, houdt de jeugd van Zeist een oogje in het zeil.

Bijdrage: 
Column: 

Reacties

Als dit je aanspreekt, kijk dan vooral op https://www.zeist.nl/organisatie-bestuur/gemeentebestuur/raad/jongerenra...
en meld je aan!

Jammer dat we niets te weten komen hoe de jongeren nu over diverse zaken denken en oordelen? Had de jongeren liever zelf aan het woord gezien.
Inspraak als concept die je kunt hanteren ...ik krijg spontaan koude rillingen van deze baarlijke nonsens.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.