1 december 2018
tekst en foto’s: Ingrid Wong
“Schrijft u wel op dat dit ook voor de mantelzorg heel belangrijk is? Want je kunt niet eens meer een afspraak maken in het ziekenhuis zonder DigiD,” drukt één van de deelnemers mij op het hart. Ik ben op bezoek bij de iPadcursus voor senioren die iedere donderdagmiddag wordt gegeven in het Pastoraal Centrum in de Rozenstraat in Zeist.
Ik voel mij nog geen senior en met het omgaan met de iPad zit het ook wel goed maar ik ben hier op uitnodiging van Peter van der Arend. We kwamen met elkaar in gesprek tijdens de afsluitende bijeenkomst van de Maaltijd van Zeist waar hij veel tijd en energie in gestoken had om de cursus onder de aandacht te brengen. Als het aan hem ligt zorgt de gemeente dat alle senioren deze gratis kunnen volgen.
Zo komt het dat ik op een koude donderdagmiddag het zaaltje binnenloop waar de les vollop bezig is. Een tiental cursisten, zo gemiddeld rond de 80 schat ik, een beamer, een projectiescherm en iPads op alle tafels. Peter van der Arend geeft zelf les maar er zijn meer coaches aanwezig om waar nodig te helpen.
“Ik zag deze cursus in het kerkenblad en dacht meteen: daar moet ik heen,” vertelt Annie van Rijn. Ik ben naar haar toegestuurd omdat zij met haar 90 jaar de oudste deelneemster is. “Ik hou wel van een uitdaging en je bent nooit te oud om te leren. Nu kan ik emailen met mijn kleindochter die in Basel woont. En het nieuws lezen op de website van het AD want toen ik verhuisde naar het verzorgingshuis hebben mijn kinderen het abonnement op de krant opgezegd.”
Ik ben niet de enige bezoeker die middag, ook burgemeester Koos Janssen is uitgenodigd. “Ik heb heel veel respect voor het feit dat u nieuwe dingen blijft leren. Het is een mooi initiatief dat we zeker met B&W (burgemeester en wethouders) zullen bespreken. Goede voorbeelden verdienen ondersteuning.”
Een aantal cursisten blijkt de gelegenheid gebruikt te hebben om de burgemeester een email te sturen. Ze waren blij verrast ook antwoord te krijgen. Het leverde een interessante discussie op over hoe we elkaar aanspreken via email en in het echt. De tijd van ‘edelachtbare burgemeester’ is wel voorbij maar schrijf je dan boven een emailbericht ‘geachte heer’ of toch ‘geachte Koos Janssen’? De consensus was een aanhef met ‘geachte of beste voor- én achternaam’ voor een meer formeel bericht. Digitale communicatie is dus meer dan alleen op de juiste knoppen drukken, er zijn ook andere (vaak ongeschreven) regels.
Intussen maakt de burgemeester een rondje en wordt er geoefend met het nemen van selfies. De les is bijna afgelopen maar er worden nog afspraken gemaakt voor individuele lessen, ook daar maken de vrijwilligers tijd voor. Want wie digivaardig is kan langer zelfstandig blijven: beeldbellen en mailen met familie en vrienden, boodschappen bestellen en laten bezorgen via internet en, ja ook, afspraken maken met de dokter en het ziekenhuis.
====
Ook op cursus?
Het is een initiatief dat een aantal jaren geleden is gestart vanuit de ouderenbonden. In eerste instantie gericht op de leden van de KBO en PCOB, later sloot ook de ASZ aan. De kosten worden op alle manieren laag gehouden: de cursus is maximaal 10 Euro per persoon en daar komt eventueel nog 10 Euro bij voor het cursusboek maar dat kan ook geleend worden. Bovendien krijgt iedere deelnemer voor de hele cursusperiode van 5 weken een iPad te leen zodat ook thuis volop geoefend kan worden. Voor de koffie en thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Voor wie na afloop zelf een iPad wil aanschaffen is er een interessant regeling met een lokale leverancier.
Aanmelden voor een cursus kan bij Peter van de Arend: telefoon 030-6918535 of mailen pcm.arend@ziggo.nl.
Waarom een cursus alleen voor de iPad van Apple, er zijn toch ook tablets van Microsoft en Android? Dat is een bewuste keuze vertelt Peter van der Arend: de producten van Apple zijn wel duurder maar de programma’s die er op draaien zijn goed beveiligd tegen virussen en andere ellende.