1 mei 2019
tekst en foto: Maartje Simons
Eenzaamheid is een onderwerp waar je tegenwoordig steeds meer over hoort en leest. Ook in Zeist heeft de gemeenteraad het onderwerp hoog op de agenda gezet, onder andere naar aanleiding van de Maaltijd van Zeist. De Vrijwilligerscentrale Zeist (onderdeel van MeanderOmnium) organiseert dit voorjaar een viertal workshops over Eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken. Hiermee willen ze meer bekendheid geven aan het onderwerp en bewoners uit Zeist handvaten bieden om iets te doen in de eigen omgeving.
Voor de workshop is Willie Oldengarm uitgenodigd. Zij is adviseur op het gebied van eenzaamheid en aangesloten bij het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid. Er is gekozen voor een workshop van twee uur. Daarmee wordt het probleem in Zeist niet opgelost, maar het is een eerste stap in de goede richting. Voor de workshops hebben zich bewoners, vrijwilligers en een aantal professionals opgegeven.
Willie trapt af met een stukje theorie: Wat is eenzaamheid? En wat zijn de cijfers van eenzaamheid? Daarna is er ruimte voor uitwisseling en delen van ervaringen. Maleka is één van de deelnemers: “Het heeft me veel nieuwe inzichten gegeven. In het verleden heb ik me ook wel eens eenzaam gevoeld en ik weet dat er enige schaamte bij komt kijken. Nu weet ik dat ik zeker niet de enige ben. Doordat ik nu beter inzicht heb in de signalen van je eenzaam voelen, kan ik het herkennen in mijn omgeving. Ik durf daardoor het gesprek erover aan te gaan. Naar mijn idee begint het met tonen van interesse en het oprecht luisteren naar iemands verhaal.”
Ook voor Sanderijn, 21 jaar een psychologie studente, heeft de workshop meteen iets opgeleverd. “Ik ben me meer bewust geworden over de impact die eenzaamheid heeft en weet beter wat ik kan doen. Ik herken het ook uit mijn eigen omgeving. Zo zijn wij als gezin een tijd lang een ‘maatje‘ geweest voor een vluchteling. We zien hem nu nog maar weinig en het gedrag dat hij vertoont kan mogelijk te maken hebben met dat hij zich eenzaam voelt. Dat heb ik me nooit zo gerealiseerd.”
Aan het einde van de workshop zijn de inzichten en vervolgstappen genoteerd. Deze worden aangevuld met de punten uit de workshops die nog volgen en gebruikt voor het gesprek met de gemeente. Wil jij ook een workshop bijwonen? Je bent van harte welkom. Op 14 en 15 mei organiseert de Vrijwilligerscentrale Zeist nog drie workshops in de Koppeling. Er is nog plek, meer informatie en aanmelden kan via www.vrijwilligerscentralezeist.nl
Op de foto van links naar rechts: Sanderijn van Slobbe, Marloes van Slobbe, Maleka Burhani, Jolande Knevel
Volgende column: Bezinningshuis Den Dolder