Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over Truus van Lier

16 maart 2022

16 maart 2022
tekst: Henjo Hekman

Zeistenaren Kees van Domselaar en Michiel van Diggelen, verbonden aan het Christelijk Lyceum Zeist, hebben een boek geschreven over de dappere verzetsvrouw Truus van Lier.

In het najaar van 1943 werd Truus van Lier (1921-1943) in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd. Zij nam al vroeg deel aan het verzet tegen de Duitse overheersing. Wat dreef haar, welke noodlottigheden bepaalden haar korte leven? De auteurs schetsen vanaf het begin van haar schooltijd het levensverhaal van deze Utrechtse verzetsvrouw.

Truus van Lier groeide op in een liberaal Joods milieu, volgde een gymnasiumopleiding en studeerde rechtswetenschappen. Ze raakte als student meer en meer betrokken bij het verzet, sloot zich aan bij de roemruchte verzetsgroep CS-6 en wist te infiltreren in de Waffen SS. Op vrijdag 3 september 1943 vermoordde ze de Utrechtse NSB politiecommissaris G. Kerlen en dook onder. Enige dagen later werd ze in Haarlem verraden door één van haar eigen mensen, een jonge Joodse verzetsvrouw, die een relatie bleek te hebben met een charmante Duitse officier.

Over de auteurs:
Schrijvers Kees van Domselaar en Michiel van Diggelen, beiden uit Zeist, hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar deze dappere verzetsvrouw. Kees van Domselaar (1954) is dichter en publicist. In 2019 verscheen zijn derde gedichtenbundel bij uitgeverij De Arbeiderspers, getiteld ‘De stille fanfare’. Hij was lange tijd als docent Nederlands en plaatsvervangend rector verbonden aan het Christelijk Lyceum Zeist. Michiel van Diggelen (1957) is als leraar economie verbonden aan hetzelfde Lyceum en tevens publicist en romancier. In 2013 verscheen zijn omvangrijke biografie van de schrijver Ab Visser. Van zijn roman ‘De exodus van Hendrik Peter Scholte’ (2018) verschijnt binnen afzienbare tijd het tweede deel.

Het boek is te koop voor € 17,50, onder andere bij Kramer & van Doorn op de Slotlaan.
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer over verzet en rebellie:
De waarde van rebellen en dwarsdenkers

Meer over leven en verzet in de oorlog:
Het recept voor een lang en gelukkig leven

Volgende artikel:
Onthulling gedenksteentjes

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.