Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsgenoten

1 oktober 2022

1 oktober 2022
tekst: Jantsje de Boer; foto: Peter de Bois (boven) / Jelle Dijkstra (onder)

Vrijdagavond 14 oktober brengen ‘Stadsgenoten’, muzikanten uit verschillende Utrechtse bands uit het recente verleden, een voorstelling in het Torenlaan Theater over illustere stadsgenoten, die de afgelopen 900 jaar hun stempel hebben gedrukt op de stad Utrecht. In de liedjes en verhalen laat de band ‘Stadsgenoten’ zien en voelen dat al die voorgangers in het verleden dicht bij zijn. Zoveel generaties zijn dat niet. Ze zouden onze buren kunnen zijn! We staan op de schouders van onze Utrechtse voorgangers.

Utrecht is nu een stad zonder muren. Zonder stenen muren, die de stad ooit beschermden. De voorstelling gaat over denkbeeldige muren waar de stadsgenoten tegenop liepen. De beklemmende omgeving waar ze zich uit weten te bevrijden, de belemmerende overtuigingen die ze opzij weten te zetten, de angst die ze overwinnen om hun idealen te realiseren.

Een mooi voorbeeld is Anton Geesink. Hij weet zich te ontworstelen aan het milieu van Wijk C. Van scharminkel tot wereldkampioen. Of Belle van Zuylen, die zich niet liet uithuwelijken, geheel tegen de adellijke gewoonte van die tijd.

Suster Bertken bevrijdt zich uit haar zondige leven en laat zich insluiten in de Buurkerk om haar liefde voor christus zuiver te belijden. Nijntje is volledig zichzelf, ook als ze corona krijgt. Truus van Lier gaf haar leven voor onze vrijheid, zij duldde geen muren. Pieter Quint Ondaatje vindt dat ieder mens gelijk is en komt in opstand tegen de regenten. Weg met de macht van de rijken.
Rietveld zoekt met zijn primaire kleuren de essentie en laat zich door niemand weerhouden.
Sint Maarten probeert al bijna 1700 jaar de burgers te leren om minder hebzuchtig te zijn. Trijn van Leemput heeft het feminisme uitgevonden. Geen steen is haar te zwaar. Schele Miep vecht tegen mores van de Zeven Steegjes. Pyke Koch gebruikt magie om te overleven, en Caja van Tolie vecht tegen de vooroordelen tegen prostituees.

Dit programma werd in het kader van Utrecht 900 jaar geschreven door Herman van Tongerloo uit Zeist en Han Bavinck zette de liedjes op muziek. Zij vormen samen met Liza Meuldijk, Jan van de Berg, en Hans Boosman de band Stadsgenoten.

De avond vindt plaats in het Torenlaan Theater, Torenlaan 38 in Zeist.

Aanvang: 20:00 uur.
Toegang: € 9,50 voor niet-leden, € 7,50  voor leden de ASZ.
Kaarten zijn online te koop via https://www.ticketkantoor.nl/shop/TT221014 en op de avond zelf bij de entree van de zaal (indien voorradig).

Deze avond wordt georganiseerd door Literair Zeist in samenwerking met de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en het Torenlaan Theater.
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer over Literair Zeist:
Literair Zeist

Meer over het Torenlaan Theater:
Torenlaan Theater

Volgende artikel:
Medewerkers Specsavers Zeist signaleren eenzaamheid

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.