Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeister initiatief gaat landelijk

26 november 2020

26 november 2020
tekst: Erwin Hagen; foto: Samen Oplopen

In juli 2018 schreef ik in het Zeistermagazine een column over Samen Oplopen.
Een lezer reageerde op dat stukje met “Artikel samen-oplopen raakt me diep! Dit is Mantelzorg op een hoger niveau tillen. Fijn dat het op meerdere plaatsen navolging vindt. Verslag daarover volgend jaar?
Het is altijd fijn als lezers de moeite nemen om te reageren op columns in het Zeistermagazine, maar dat schept natuurlijk ook verplichtingen.

Het is inmiddels eind 2020, dus in antwoord op de vraag van de lezer werd het hoog tijd om Samen Oplopen te bevragen over mogelijke ontwikkelingen in andere gemeenten in Nederland. Vindt een Zeister initiatief landelijk navolging? Het antwoord is volmondig ‘ja’! Zelfs in het hoge noorden slaat de visie van Samen Oplopen aan.

Stichting Samen Oplopen wordt in 2011 opgericht door wijkverpleegkundige Linda Otterman. Het is een stichting die mensen aan mensen koppelt. Een vrijwilliger die zijn/haar leven in balans heeft wordt als maatje gekoppeld aan een gezin of jongere waar die balans er niet is door veel stress en zorgen. Beiden lopen ze een tijdje met elkaar op, worden ervaringen uitgewisseld en wordt laagdrempelig geleerd om de balans te vinden. Een coördinator met een zorgachtergrond begeleidt de koppeling tussen de vrijwilliger(s) en het gezin. Deze haalt te zware problemen van de schouders van de vrijwilliger, kan wat extra hulp bieden in het gezin of schakelen met professionele hupverlening. In eerste instantie richtte Samen Oplopen zich uitsluitend op Zeister gezinnen.

In 2018 krijgt Samen Oplopen via het groeiprogramma van het Oranje Fonds de kans om haar methodiek verder te ontwikkelen. Het groeiprogramma is een ontwikkel- en uitvoeringstraject voor maatschappelijke organisaties die hun lokale initiatief willen laten groeien. Doel van het programma is het vergroten van de professionaliteit van ondernemingen met een sociale doelstelling. En het vergroten van het maatschappelijk effect van het sociale initiatief.

Samen Oplopen is inmiddels - naast Zeist - actief in de gemeenten De Bilt, Amersfoort, Heusden en… Delfzijl! Inmiddels hebben meerdere gemeenten en organisaties in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe ook hun belangstelling getoond.
Per gemeente wordt aansluiting gezocht met een lokale welzijns- of zorgorganisatie. Samen Oplopen ondersteunt deze lokale organisatie met advies en implementatie van de methodiek. Zo wordt een vernieuwende werkwijze ingebed in lokale, bestaande structuren. Ondanks alle actuele discussies over (financiële tekorten met betrekking tot) reguliere jeugdzorg, weet Samen Oplopen daadwerkelijk een transformatie te bereiken door het combineren van formele en informele zorg voor jongeren en gezinnen.

Waardering voor de werkwijze van Samen Oplopen bleek ook uit de toekenning van de Vredesduif 2020 aan Linda Otterman. De Vredesduif wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt door het Platform Levensbeschouwing en Religies, aan een persoon in Zeist die zich inzet voor de verbinding van verschillende groepen in de samenleving. Vanzelfsprekend droeg Linda op haar beurt de Vredesduif op aan alle vrijwilligers van Samen Oplopen.

De teller van het aantal geholpen gezinnen staat momenteel op ruim 500. Het zou mooi zijn als de werkwijze van Samen Oplopen in nog veel meer gemeenten een voedingsbodem vindt en ook andere gezinnen in Nederland laagdrempelig geholpen worden. Een Zeister initiatief dat hopelijk steeds meer landelijk navolging vindt. Iets om met z’n allen trots op te zijn, toch?

 

Volgende column: Zeister luchten
Erwin schreef ook: Nostalgie

 

Bijdrage
Column

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.