Overslaan en naar de inhoud gaan

Je immuunsysteem versterken: een holistische aanpak

9 november 2023

9 november 2023
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

Het wordt weer kouder buiten en om mij heen zie ik al veel mensen snotteren. In dit artikel bespreek ik graag de holistische benaderingen om je immuunsysteem te versterken, met de focus op voeding, leefstijl, supplementen, darmgezondheid, beweging, daglicht en slaap. Je immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het beschermen van je lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Een sterk immuunsysteem kan helpen om ongewenste indringers op afstand te houden en je algehele gezondheid te verbeteren.

De kracht van voeding voor je immuunsysteem
Een gevarieerd eetpatroon boordevol voedingsstoffen is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Het consumeren van verse groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten geeft je lichaam de benodigde bouwstenen om immuuncellen te produceren en ontstekingen te verminderen. Denk aan vitamine C-rijke citrusvruchten, probiotica-rijke yoghurt en omega-3-vetzuren uit vette vis. Zelf streef ik naar zo’n 500 gram groenten per dag. Verdeel je dit over twee maaltijden, dan is het redelijk haalbaar! Kies ook lekker voor groenten uit het seizoen. Hier zal je lichaam misschien ook al zelf om vragen. Denk aan stamppotten, stoofpotjes en soepen.

Leefstijlkeuzes die je immuunsysteem ondersteunen
Naast voeding spelen ook je leefstijlkeuzes een belangrijke rol bij het versterken van je immuunsysteem. Voldoende beweging stimuleert niet alleen de bloedsomloop, maar kan ook het aantal witte bloedcellen verhogen, wat je immuunsysteem ten goede komt. Daarnaast is regelmatig daglicht en frisse lucht essentieel voor de aanmaak van vitamine D en het stimuleren van je immuunrespons. Helaas maken we geen vitamine D meer aan uit de zon, maar we hebben wel daglicht nodig om vitamine D om te kunnen zetten. Om vitamine D uit de zon te halen, hebben we minimaal een zonkracht van 3 of hoger nodig. In de maanden met een ‘r’, halen we dit in Nederland niet.

Het belang van een gezonde darmflora
Je darmgezondheid speelt een centrale rol in je immuunsysteem. Een evenwichtige darmflora zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen en helpt bij het afweren van schadelijke bacteriën. Probiotica, te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en kombucha, kunnen gunstige bacteriën in je darmen bevorderen en zo je immuunsysteem ondersteunen. Je kunt ook probiotica slikken, maar ik zie dit vaak meer als een kuur en niet voor de lange termijn. Dit is wel de juiste tijd om een probioticakuur te doen, om je darmen preventief te ondersteunen bij de seizoensverandering.

Daarnaast blijven suiker, alcohol, cafeïne en te veel aan tarwe en bewerkte zuivel een trigger voor de darmen. Rauwe zuivel kan bij veel mensen een hele fijne aanvulling zijn. Doordat dit niet gepasteuriseerd is, zit het enzym lactase er nog in, wat helpt om lactose af te breken en dus te verteren. 

Supplementen ter ondersteuning van je immuunsysteem
Naast een gezond dieet en leefstijlkeuzes kunnen bepaalde supplementen je immuunsysteem nog verder versterken. Denk hierbij aan vitamine D, zink, vitamine C en probiotica-supplementen. Wel zijn er veel supplementen op de markt die niet altijd optimaal zijn om zomaar te slikken. Hier geef ik liever 1-op-1 een advies over. Slik je al een vitamine D? Neem er dan een goede magnesium naast, omdat vitamine D magnesium nodig heeft voor de opname. Qua magnesiumvarianten kun je kijken naar malaat, tauraat of bisglycinaat.

Beweging, slaap en stressmanagement
Beweging gaat hand in hand met een sterk immuunsysteem. Naast het verhogen van het aantal witte bloedcellen heeft regelmatige lichaamsbeweging ook bewezen stress te verminderen, wat op zijn beurt weer gunstig is voor je immuunsysteem. Bovendien is voldoende slaap van essentieel belang om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Stressmanagementtechnieken, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, kunnen ook helpen om je immuunsysteem te versterken.

Conclusie
Een holistische benadering kan bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem en het bevorderen van een optimale gezondheid. Door aandacht te besteden aan je voeding, leefstijl, darmgezondheid, beweging, daglicht, slaap en stressmanagement kun je je immuunsysteem op natuurlijke wijze ondersteunen. Heb je hier vragen over of wil je aan de slag met je gezondheid? Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Zeist of online.

Liefs Eline, orthomoleculair diëtist
www.dietistenhuis.nl
 

Bijdrage
Artikel

 


Eline schreef eerder:
Met verlof

Meer over weerstand:
Weerbaarheid

Volgende bericht:
Open brief Stichting Gezond Water

 

Henk van den Berg (lezer)

Ik heb problemen met deze advertorial met vage claims over de effecten van supplementen op het immuunsysteem. Het belang van een gevarieerde voeding vlg de Schijf van Vijf van het zVoedingscentrum, en de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, staat buiten kijf. Dat levert een goede voorziening met essentiële voedingsstoffen nodig voor opbouw en onderhoud van het immuunsysteem, voor zover dat van voeding afhangt. Alleen bij langdurige tekorten (deficienties) is functie verlies beschreven. Dergelijke tekorten komen vlg RIVM onderzoek, in Nederland niet of nauwelijk voor. De doseringen waar de orthomoleculaire geneeskunde mee werkt liggen in veel gevallen aanzienlijk hoger en daarvan is geen betere werking , c.q. Versterking van het immuunsysteem aangetoond, en bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing. Een regulier multivitsminepreparaat Is prima als je twijfelt of je voldoende en gevarieerd eet, zeker voor ouderen. Voor die laatste groep geldt ook het advies een vitamine D supplement te gebruiken (10 mcg, voor 70+ 20 mcg per dag).

13 november 2023 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.