Zeister Helicon begint aan tweede leven

1 april 2016
tekst: Elke Wisseborn, foto’s: Kees Linnenbank e.a.

Wat een drukte van jewelste: op zaterdagmiddag 5 maart gaat de vlag uit op het Helicon-gebouw aan de Socrateslaan. Al vanaf de ochtend in de weer om alles in goede banen te leiden, gonst het van de verschillende activiteiten in dit bijzondere, veelhoekige gebouw te midden van het groen. Vele bezoekers druppelen binnen en dan is het zover: allen gaan naar de grote zaal waar Alexandra Buijsman, alias klusjesman illustreert hoeveel werk er door alle organisaties is verzet voor de opening.
Een terugblik in de vorm van een ooggetuige verslag met bijbehorende foto’s.

Een wethouder verzorgt de officiële opening met een toespraak en onthulling van het naambord met het nieuwe logo van dit karakteristieke gebouw. Daarna is het podium voor Stichtse Vrije School – docent Frans Lutters. Hij vertelt bevlogen een inspirerend verhaal over de berg Helicon in de Griekse mythologie, compleet met de levenslessen van de negen kunstmuzen en de inzichten vanuit zonnegod Apollo. Die is die middag zeker aanwezig, in alle opzichten: de zon scheen en er heerste een feestelijke sfeer van verbondenheid en samenwerking. Vervolgens zijn er mooie optredens van het Socrateskoor en wordt de middag afgesloten door cabaretière Dorine Wiersma met snedige, scherpzinnige en hilarische liedjes. Spierpijn in mijn kaken van het lachen, het is echt geweldig.

Talrijke bezoekers, uit Zeist en omstreken, maar ook uit heel het land en de direct omwonenden nemen ondertussen in een kijkje in de andere ruimtes van het gebouw. Bezoekers komen de trap op en verder in beweging bij een lesje pilates door Move Zeist, jong en oud komt op ludieke wijze te weten wat homeopathie is in de praktijk van Zelfrijzend homeopathie. Daar kunnen ook zwangeren terecht voor een lesje buik wiebelen bij holistisch verloskundige Elke Steinhilber.

Een deur verderop klopt het kunstzinnig hart van het Helicongebouw in het Kunstlokaal: architect Antoon Reijntjens en kunstenares Christa van Kan exposeren recente projecten en kunstwerken. 

En met de klok mee loopt de praktijk van de poppendokter in het consultatiebureau Widar over met consulten voor zieke of gewonde knuffels, poppen en andere begeleiders van de kinderziel. Wie met gezond verstand beter wil worden, neemt een kijkje in de karakteristieke praktijk van Biobrein.

Beneden is ook van alles te doen. Bezoekers laten zich van de Socrateslaan van en naar het gebouw vervoeren door twee bedreven riksjarijders. Kinderen rijden op en neer op twee lieftallige pony’s, konijntjes en cavia’s zijn geknuffeld bij kinderdagverblijf ’t Kleine Volkje. Poppenspelletjes bekoren de allerkleinsten en in de hal een markt met kramen van lokale winkeliers en bedrijven: van boeken (uitgeverij Christofoor) tot en met stenen van Karbonkel, van schilderijen van Boukje Exler tot biologische groente en fruit van de Korenmaat of via de vrijwilligers van De Groene Schuur.

Al met al is het een bruisend feest, voor alle generaties, met aandacht voor zorg, welzijn, gezondheid, kunst en spelen, precies zoals het beeld dat Frans Lutters schetste van de borrelende bron aan de Griekse berg Helicon.

Kom vooral eens kijken: u bent van harte welkom op de Socrateslaan 22A, tussen de Stichtse Vrije School en de Zeister Vrije School.

Meer informatie: www.helicongebouw.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.