Gert Bals: oud-keeper van SV Zeist en Oranje

13 maart 2021
tekst: Henk Martens

In deze voetballoze tijd zomaar even een voetbalberichtje tussendoor.

In de periode 1957-1958 zat ik in de 4de klasse van de lagere Hervormde School aan de Weeshuislaan. Daar moest je dan op maandagmorgen een versje opzeggen van een gezang of psalm. Verschrikkelijk vond ik dat. Waarom, omdat ik natuurlijk op de zaterdag en zondag volop bezig was met voetballen, dus geen tijd om iets te leren. Natuurlijk kreeg ik volgens mijn idee elke maandag de beurt om het op te zeggen. Dat was niet zo. Tot de meester een keer zei, “Je kan het wel maar je wil het niet”. Natuurlijk had hij mij weleens gezien met dat boekje, Voetbal ABC en ook weleens vluchtig in gekeken. Hij zei: “Maandag krijg je de kans om te laten zien dat je het wel kan”.

Wat was zijn opdracht, hij zou een voetbalclub opnoemen en ik moest dan zeggen waar die clubs vandaan kwamen. Nou dat was toen voor mij appeltje eitje.

Ik heb uit die tijd een speler opgezocht die bekend was in Zeist maar ook in heel Nederland.

Gert Bals 
(Utrecht, 18 oktober 1936 – Veenendaal, 20 mei 2016)

Hij kwam als keeper uit voor achtereenvolgens Velox, SV Zeist, 't Gooi, PSV, AFC Ajax en Vitesse.

Bals begon als jeugdspeler bij RUC in Utrecht, maar stapte over naar Velox. Toen het betaald voetbal werd ingevoerd, stapte Bals over naar SV Zeist. Later speelde hij voor 't Gooi, aanvankelijk in de Tweede divisie en vanaf 1959 na promotie in de Eerste divisie. Toenmalig PSV-doelman Pim Bekkering, ook afkomstig van 't Gooi, attendeerde zijn club op het talent van Bals. Van 1961 tot 1965 speelde Bals 120 wedstrijden voor PSV en werd hij eenmaal kampioen met de Eindhovenaren.

In 1965 kocht Ajax Bals van PSV voor 71.750 gulden. Zijn debuut voor de club vond plaats op 22 augustus tegen DOS (2-1). In vijf jaar bij de Amsterdammers werd hij vier keer kampioen. Tevens haalde hij met Ajax in 1969 de Europacup I-finale, die met 4-1 werd verloren van AC Milan. Na het vertrek van Frits Soetekouw na de uitschakeling door Dukla Praag werd hij aanvoerder. Zijn plek onder de lat bij Ajax werd na 1969-1970 ingenomen door Heinz Stuy. Bals' laatste wedstrijd voor Ajax was op 10 mei 1970, tegen Telstar (1-1). Hij sloot zijn voetballoopbaan af bij Vitesse.

Na zijn voetballoopbaan had hij een sportzaak in Velp en later een winkel in tijdschriften en rookwaren in Veenendaal. Hij overleed in 2016 op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Veenendaal.
 

Naam

Gert Bals

Geboren op

18-10-1936

Overleden op

20-5-2016

Volledige Naam

Gerrit Bals

Nationaliteit

Nederland

Nederlands Elftal

34 wedstrijden, 13 'clean sheets'

Rol

Voetballer (Doelman)

Clubs

RUC, SV Zeist, ’t Gooi, PSV, A.F.C. Ajax, Vitesse.

Speelde vaak met

Sjaak Swart - Wim Suurbier - Piet Keizer - Johan Cruijff - Bennie Muller - Ton Pronk - Klaas Nuninga - Theo van Duivenbode - Henk Groot - Velibor Vasović

Bijdrage: 

 


Henk schreef eerder:
Uit de oude doos
Meer over SV Zeist:
SV Zeist

Volgende column:
"De Laan van de Duurzaamheid"

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.