Cleanup Day Zeist: 21 september

1 september 2019
tekst: Liesbeth Raymakers, foto’s: Facebook CleanUpDay Zeist

Pak ’t op! Zaterdag 21 september van 12 -14 uur gaan we Zeist weer een stukje schoner maken.

Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan we samen met ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Zeist doet natuurlijk mee!

Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen, bijvoorbeeld het aanspreken van bedrijven op overmatig verpakkingsmateriaal (“mispaksels”). Door het gebruik van de Litterati app, waarbij je van ieder item een foto met locatie maakt, krijgen we zicht op de meest weggegooide items (spoiler: de top 8 bestaat uit McDonalds, Lidl, Heineken, Redbull, Albert Heijn, Marlboro, Antaflu (snoepjes), Amstel).

Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen; bijvoorbeeld de overheid stimuleren tot een statiegeld systeem voor blikjes en flesjes (samen goed voor 25% van het zwerfafval).

Samen maken we het verschil
Cleanup Day heeft z’n wortels in Estland, waar al vanaf 2008 jaarlijks 50.000 mensen tonnen zwerfafval worden opgeruimd. Plogging (= troeptrimmen, rennen en tegelijkertijd afval oprapen) is ontstaan in 2016 in Zweden (plocka upp).
Op de eerste World Cleanup Day 2018 hebben 18 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu gehaald: naar schatting 88 miljoen kilo! Een ongekend succes. Alleen al in Indonesië deden zo’n 7 miljoen mensen mee. De (plastic) vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda. En dat is helaas nodig: de plastic productie neemt nog jaar op jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in rivieren en zeeën.
De plastic soep is inmiddels een wereldwijd probleem waarbij microplastics hun weg vinden in onze voedselketen, met nog onbekende gevolgen.
Daarom roepen we heel Zeist op om de handen uit de mouwen te steken. Samen kunnen we namelijk écht iets doen aan de plastic soep! Doe jij ook mee?

Hoe gaat het in z’n werk?
Na het succes van vorig jaar in Zeist (bijna 100 man, ruim 180 kg en meer dan 3000 peuken) richten we ons dit jaar vooral op de fietsroutes van scholieren en uitgaanspubliek, de doorgaande wegen dus (Arnhemse Bovenweg, Koelaan, Utrechtseweg, Driebergseweg, Woudenbergseweg etc). Blikjes, flesjes, chipszakken, verpakkingen van lunches en koffiebekers, CO2 patronen: er ligt genoeg!

We verzamelen bij alle middelbare scholen en het Gemeentehuis en gaan van 12 tot 14 met zoveel mogelijk mensen aan de slag! De organisatie zorgt voor grijpers, vuilniszakken, veiligheidshesjes en handschoenen.

Zie #cleanupdayzeist als je een tiener en potentiële ambassador thuis hebt; we zijn nog op zoek naar scholieren die hun klas motiveren om 2 uurtjes gezamenlijk te rapen! Er zijn weer leuke prijzen te verdelen in verschillende categorieën.

Doe je mee? Meld je aan via cleanupdayzeist@gmail.com en hou het evenement in de gaten: CleanUpDay Zeist 2019 op Facebook of @cleanupdayzeist op Instagram.

 

Volgende column: Hoe ver moet je gaan?
 

Bijdrage: 
Column: 

Reacties

Leuk!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.