Chocopasta & Pindakaas

Chocopasta & Pindakaas - Hersenkronkels en gedachtenspinsels op het kruispunt van werkelijkheid en fantasie en van humor en ernst

1 december 2016
tekst: Ruud Vermaase

In deze rubriek recensies van boeken die met Zeist te maken hebben. Dat kan zijn omdat het boek over Zeist gaat of omdat de auteur in Zeist woont. Deze rubriek wordt verzorgd door Ruud Vermaase. Deze recensie gaat over: Chocopasta & Pindakaas van schrijver Erik Hendriks. 

Het mooie van deze tijd is dat iedereen een boek kan uitgeven. Waar je in de romantische oude tijd je manuscript trillend bij een gerenommeerde uitgever persoonlijk langsbracht aan een van de Amsterdamse grachten, omzeil je nu al die kritische blikken door je kopij eenvoudig te uploaden en wordt er een stapeltje boeken afgeleverd. Geen kritische meelezers, geen professionele redacteur die bladzijde voor bladzijde met je doorneemt. Die de grote lijn in de gaten houdt, die je confronteert met lezersgedrag. En dan uiteindelijk rolt je boek van de pers, telkens weer een mooi moment. Want dat blijft het voor een auteur.

Ook het boek van Zeistenaar Erik Hendriks is een soort bloemlezing over hem zelf. Hij lijkt al zijn vingeroefeningen, uitstapjes, sprookjes, gedichten en zelfs een Sinterklaasverhalen te hebben verzameld. Een serie verhalen zijn gemaakt naar aanleiding van een titel dat bekenden van hem hebben opgegeven. Who cares? Maak de inhoud beter, verander desnoods de titel, maak ze passend op die fantastische anekdotes waarmee de verhalenbundel opent. Tot zover mijn kritiek, want de anekdotes, zo plaats ik ze maar, zijn oprecht geweldig. De invalshoeken vindingrijk. Een dirigent die in fracties van seconden afdwaalt naar de hoboïste, een kogel onderweg naar het voorhoofd van een cowboy. Jammer dat alle anekdotes in de verleden tijd zijn geschreven (heeft niemand daar nu iets van gezegd?), want juist in dit soort verhalen gaat daardoor het tempo en de spanning omlaag.

Tijdens het lezen schiet mij ineens de kwaliteit van Erik Hendriks te binnen. Het zijn bijna allemaal sketches die je nagenoeg letterlijk in een cabaret kan verwerken. Met een lach en een traan. De neuroloog die vriendelijk een alzheimerpatiënt confronteert met zijn haperende korte geheugen en die bij het afscheid nemen de naam niet meer van hem kan herinneren. Voor de tweede keer overkomt hem dat vandaag… 

Hendriks had een geweldige bundel kunnen afleveren als hij zich had beperkt tot die fraaie anekdotes. Schrijven beheerst hij zeker. Sterkste punt is dat onuitputtelijke creatieve vat dat hij in zijn hoofd heeft. Humoristisch, origineel, nooit grof trouwens.

En over die rare mix van verhalen. Omdat het Sinterklaastijd is, toch maar even die stukjes gelezen. En verrek, Erik Hendriks geeft en passant een oplossing voor het Pietenvraagstuk. Uit de losse pols, zo lijkt het. Vrolijk werk je je door de bladzijdes heen.

Tot je op de laatste bladzijde van zijn bundel zijn brief leest. Aan zijn held. Staan toch weer de tranen in mijn ogen.

Chocopasta & Pindakaas - Hersenkronkels en gedachtenspinsels op het kruispunt van werkelijkheid en fantasie en van humor en ernst
Erik Hendriks
Uitgeverij Boekscout (boekscout.nl)
198 pagina's
€ 19,99
ISBN:978-94-0222-891-5 / 9789402228915

 

Bijdrage: 
Recensie: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.