Buddy to Buddy van start

10 februari 2024
tekst: Sofie Derks

Gelijkwaardig contact van mens tot mens: stichting Buddy to Buddy koppelt vluchtelingen & statushouders in Nederland aan inwoners van hun nieuwe woonplek. 

Een praatje maken, samen eten, naar een sportclub, feestdagen vieren: we hebben het allemaal nodig om ergens te aarden en mee te doen. Het concept van stichting Buddy to Buddy faciliteert gelijkwaardig, vriendschappelijk contact tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Juist dát is -naast de bestaande professionele en vrijwillige hulp - een veelvoorkomende behoefte onder nieuwkomers. In een samenleving waarin we maximaal van elkaar mogen verschillen, maar tegelijkertijd maximaal met elkaar verbonden zijn. Wegens succes verspreid Buddy to Buddy zich door het hele land. En vanaf nu gaan ze ook lokaal van start in de gemeente Zeist en bijbehorende dorpen Huis ter Heide, Bosch en Duin, Den Dolder en Austerlitz!

Het lijkt zo simpel, maar het gaat niet altijd vanzelf. Veel nieuwkomers leven in een sociaal isolement, soms zelfs nog jaren na hun officiële ‘inburgering’. Ze willen graag in contact komen met Nederlanders, maar weten niet goed hoe. Tegelijkertijd zijn er veel Nederlanders die hun wereld willen openstellen voor een nieuwkomer, maar ook niet weten welke eerste stap ze kunnen zetten en/of in hoeverre een taalbarrière een belemmering vormt.

Stichting Buddy to Buddy helpt bij de totstandkoming van dit contact door het matchen van 1-op-1 koppels én door het organiseren van gezamenlijke activiteiten voor alle buddy’s van de matchingrondes. In de 15 gemeenten waar ze al actief zijn, zijn meerdere prachtige resultaten ontstaan uit het matchen van buddy’s. Buddy Somayeh: “Ik heb met nieuwe mensen kennis gemaakt, beter Nederlands leren praten en heb veel geleerd over de Nederlandse cultuur en gewoonten. Ik maak nieuwe goede vrienden. Sterker nog, ik ben nu veel doelgerichter geworden en heb plannen gemaakt voor toekomstige studies, werk en mijn gezondheid. Het geeft me zelfvertrouwen.”

Matchingdiner
Op woensdag 28 februari trappen ze af met een feestelijk matchingdiner in het Beauforthuis te Austerlitz. Hier ontmoeten de gekoppelde buddy’s elkaar voor het eerst. Iedereen kan meedoen: jong, oud, alleen of als gezin. Je kunt van betekenis zijn door gewoon jezelf te zijn. Buddy’s worden voor de duur van vier maanden aan elkaar gekoppeld, op basis van gemeenschappelijke interesses en eigenschappen. Ze openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Soms blijft het daarbij, soms is er een stevige basis voor een langere vriendschap ontstaan en soms sluiten buddy’s zich aan bij de community om nog meer mensen te ontmoeten. Alle uitkomsten zijn goed genoeg en hebben in ieder geval een bijdrage geleverd aan verruimde blikken naar elkaar.

Word buddy!
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je als buddy meedoen in de eerste matchingronde van Zeist? Er zijn nog een paar plekjes vrij voor Nederlandse buddy’s! Via de website www.buddytobuddy.nl/zeist kun je je gemakkelijk aanmelden. Heb je vragen of wil je op een andere manier bijdragen aan de organisatie (als vrijwilliger, donateur of samenwerkingspartner)? Stuur dan een mailtje naar zeist@buddytobuddy.nl en zij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Tot binnenkort?

Buddy to Buddy
Buddy to Buddy organiseert laagdrempelig contact van mens tot mens. Dit doen we door rekening te houden met de verschillen en mensen te helpen om daarmee om te gaan. De doelstelling van Buddy to Buddy is om vluchtelingen uit een isolement te halen en de betrokkenheid van hun Nederlandse dorpsgenoten bij de opvang en integratie van vluchtelingen te vergroten.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over integratie:
"Ze eten de woorden bijna op!"

Meer over ontmoeting:
Vluchtelingendiner: Ontmoetingen in Figi

Volgende aankondiging:
De kracht van liefde

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.