Autodelen in Zeist?

1 januari 2016
tekst: Martien Das, foto: Kees Linnenbank

Dag buren! Vanuit Bunnik vertel ik graag wat over autodelen. We hebben in Bunnik geen parkeerproblemen, en toch staat Bunnik al jaren in de landelijke top 10 qua aantal deelauto’s-per-inwoner. En daar zijn we best trots op! Mogelijk kan Zeist daar een voorbeeld aan nemen.
Een goed voornemen voor 2016!

Autodelen zorgt voor bewuster autogebruik en voor (gemiddeld) een schoner en nieuwer wagenpark. Daarmee kan autodelen bijdragen aan CO2 -reductie, schoner lucht en vooral ook aan minder ‘blik’ op straat. Met minder geparkeerde auto’s blijft meer ruimte over voor spelen, fietsen en groen.
Bovendien wil Zeist in 2050 klimaatneutraal zijn, en na de succesvolle Klimaattop in Parijs kunnen Zeistenaren misschien nog wel wat tandjes bijzetten…

De meest recente cijfers over autobezit laten namelijk zien dat in onze provincie het autobezit het hoogst is in Houten en Zeist. Tegelijk is autodelen met een opmars. In 2015 waren er in heel Nederland ruim 14.000 deelauto’s, een groei van 28% ten opzichte van 2014.
Ook in Zeist is het afgelopen jaar het aantal deelauto’s weer gegroeid.
Op www.ikbenhopper.nl is te zien op welke locaties in Zeist al deelauto’s beschikbaar zijn.
Daarbij is het goed te weten dat er meerdere vormen van autodelen bestaan:

  • Aanbieders van klassiek autodelen beheren een eigen vloot van deelauto’s. Die deelauto’s hebben bijna altijd een vaste parkeerplaats en zijn 24 uur per dag beschikbaar. Bekende aanbieder is Greenwheels.
  • Bij peer-to-peer carsharing (p2p) verhuren particulieren hun eigen auto via een online platform. De bekendste zijn Snappcar en MyWheels. Deze aanbieders zorgen ook voor de financiële afhandeling en verzekeringen.

In de Klimaatmonitor is het aantal deelauto’s per inwoner-per gemeente te zien. Daaruit blijkt dat autodelen inmiddels niet meer alleen iets van grote steden is: in bijna alle Nederlandse gemeenten zijn deelauto’s te vinden.
http://www.klimaatmonitor.databank.nl/Jive?sel_guid=30781c83-c5d6-48c2-bee4-d3212c5e0c3a

Autodelen kan in plaats komen van autobezit, maar kan een tweede of derde auto vervangen.
Autodelen is al voordeliger dan autobezit bij een jaarkilometrage van ca 10.000 km! Het voordeel van particulier autodelen is, dat je een deel van de vaste kosten van autobezit kan terugverdienen.

De stad Utrecht is nu landelijk koploper autodelen en heeft de meeste deelauto’s – omgerekend per inwoner meer dan twee keer zo veel als in Zeist! Toch heeft de stad stevige ambities om autodelen verder te stimuleren en gaat daar in 2016 verder mee aan de slag.
Een mooie kans voor de regiogemeenten om op aan te haken, zodat we ook in de landelijke ‘Autodelen top 10’ belanden.
Beginnen met autodelen, misschien wel een héél goed voornemen voor 2016…

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.