Mediterrane sferen binnen handbereik

23 januari 2021
tekst en foto: Ruud Vermaase

Toen ik een paar weken geleden aankondigde om de kleine speciaalwinkeltjes in het vernieuwde winkelcentrum De Clomp stuk voor stuk te beschrijven, reageerde iemand met “vergeet slagerij Amin niet.” Dat was geen loze kreet, want Amin vergeet ik vaak genoeg in mijn wekelijkse loopje door het winkelcentrum. Zijn winkel bezocht ik louter voor mijn in de familie hooggewaardeerde saté kambing. Maar dat gaat veranderen.

Het bijzondere van de winkel is dat het een klein supermarktje is. Je kan er ook terecht voor die lekkere grote Turkse broden, verse groente uit decoratief schuin neergezette kratten en gigantische flessen olijfolie. Maar die schijnbaar tegengestelde sortering in allerlei formaten en kleuren geeft zijn winkel een authentiek mediterraan sfeertje. Dat voel je meteen als je binnen bent.

Deze zomer kreeg Amin nóg een streepje voor. Tijdens een barbecue van een vriend kon ik niet genoeg krijgen van die heerlijke kleine worstjes die in enorme getale werden gepresenteerd. Die vriend raadde mijn gedachten. “Dat zijn lamsworstjes, Ruud.” Ik knik en lik mijn vingers af na mijn zoveelste worstje die van het rooster was gehaald en wil weten waar hij die scoort. Hem kennende zal dat een winkeltje ver weg zijn. Zijn bier komt van een bevriende slijterij in Amsterdam, de vis steevast van dat mannetje in Spakenburg en voor gebak rijdt hij speciaal naar het Bezuidenhout in Den Haag.

“Bij slagerij Amin, bij jou in de buurt”, tipt hij mij. “Die heeft de beste worstjes en nog wel meer dan dat!” En inderdaad. Het klopt. Een paar dagen later vraag ik aan Amin om die lekkere lamsworstjes die in zijn vitrine liggen. “Hoeveel?”, vraagt hij met zijn gehandschoende hand boven de bak om er een paar uit te vissen. “Doe die hele bak maar.” Niet onder de indruk van mijn stoere taal legt hij de stapel op de weegschaal, scheurt het bonnetje uit de gleuf en leest het alleszins schappelijke bedrag voor.

Mijn bezoek is onder de indruk als ik de kleine worstjes behendig rooster en ze op een felgekleurde schaal presenteer. De worstjes blijven tot de laatste geroosterd is gretig aftrek vinden. “Waar scoor je die worstjes, Ruud? Ze zijn werkelijk voortreffelijk!”. Ik glunder en vertel mijn kersverse anekdote in mijn ontdekkingstocht naar speciaalzaakjes met een bijzonder verhaal. In De Clomp!

 

Ruud schreef ook:
Dichtbij is het lekkerst
Meer over winkelen:
Dubbele boodschappen
Volgende column:
Spookbussen

 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.