Veel ouderen denken pas aan verhuizen als dat ook echt noodzakelijk is, maar dat is niet verstandig. Particuliere woonzorgorganisatie Aliantus Oud Seyst biedt wonen met zorg op een aantrekkelijke manier. Op 17 en 19 september zijn er inloopavonden. Kom kennismaken met dit woonconcept!
Advertentie
11 september 2024
tekst: Joep van de Ven; foto's: Saskia van der Hilst
Veel ouderen denken pas aan verhuizen als dat ook echt noodzakelijk is. Vaak komen ze dan te laat in actie en is het veel moeilijker om een geschikte woning te zoeken. In maart dit jaar kopte het Algemeen Dagblad nog dat Zeist in hoog tempo vergrijst. De krant berekende op basis van cijfers van ABF Research dat er de komende jaren zo’n 600 ouderen bij gaan komen in de regio die een beroep moeten doen op wonen met zorg. Particuliere woonzorgorganisatie Aliantus Oud Seyst is er klaar voor en wil met inloopavonden oudere bewoners van Zeist en omgeving laten kennismaken met hoe wonen met zorg ook kan.
Ervaringsdeskundige Marieke van der Kooi
Als geen ander weet directeur Marieke van der Kooi van Aliantus Oud Seyst hoe belangrijk het is om een geschikte zorgwoning te vinden als het moeilijker wordt om zelfstandig thuis te blijven wonen als oudere. Zij heeft in 2017 haar baan opgezegd om voor haar moeder met alzheimer te zorgen. Toen de zorg uiteindelijk te veel werd is zij op zoek gegaan naar een geschikte woonomgeving. Deze vond zij bij Aliantus Oud Seyst: “…ze kon daar het leven voortzetten zoals ze altijd thuis had geleefd. Niet ergens tussen de bomen in de bossen, maar in de reuring van de stad. En toch heel beschut”, vertelt Marieke.
Dat beviel zo goed, dat ze aanbood de toenmalige directeur te ondersteunen. Haar bedrijfskundige achtergrond en ervaring kwam in de opbouwfase van Aliantus goed van pas. Toen de directeur vorig jaar met pensioen ging, kon Marieke daardoor eenvoudig de functie overnemen.
Een oude boom verplaats je niet
“Vaak hoor je deze mythe over ouderen”, geeft Marieke aan. “Dat je ze eigenlijk niet meer zou moeten verplaatsen uit hun vertrouwde omgeving”. “In de praktijk zien wij juist dat veel ouderen erop vooruitgaan na een verhuizing. Er valt een last van de schouders. De alledaagse regelzaken zoals boodschappen, koken en het onderhoud van de tuin hoeft niet meer te gebeuren. Mensen slagen er vaak heel goed in om weer nieuwe contacten op te bouwen. Wij zetten onze deuren bovendien ook wijd open om die oude contacten te onderhouden. In dat opzicht zijn we dan ook geen traditioneel verzorgingstehuis met bezoekuren. We proberen mensen hier een nieuw thuis te geven. Dat betekent een eigen woonruimte met een eigen voordeur, waar je gewoon je bezoek kunt ontvangen”.
De mens blijven zien
“Goede zorg is bij ons vanzelfsprekend. Ons uitgangspunt is dat we altijd de mens blijven zien, niet de aandoening of de zorg die iemand nodig heeft”, vervolgt Marieke. “We volgen de wens van de bewoner en niet dat van het systeem".
Mensen kunnen bij Aliantus tot het einde blijven wonen. Ook als er meer zorg nodig is. Daarvoor kan de organisatie een beroep doen op verpleegkundigen, de huisarts en specialistische zorg. “We werken daarvoor onder andere samen met zorgorganisatie Warande”, licht Marieke toe. “Daar hebben we goede afspraken over gemaakt. Eenmaal per week komt de huisarts langs, of vaker als dat nodig is. Zo leveren we naast het totaalpakket van een eigen woning, eten, drinken, schoonmaak en de was dus ook alle zorg die nodig is”.
Marieke benadrukt dat Aliantus Oud Seyst zich richt op mensen met en zonder dementie. De behoeftes van mensen met en zonder dementie liggen vaak ver uit elkaar. Om die reden is Aliantus zo ingericht dat er voor iedereen een fijne en veilige plek is om de dag gezellig door te brengen.
Toegankelijke particuliere woonzorg
“Aliantus biedt particuliere woonzorg”, geeft Marieke aan. “Een belangrijk kenmerk is dat we wonen en zorg scheiden. Onze bewoners betalen huur en servicekosten. Dat is inclusief de, dagelijks door een kok versbereide, driegangenmaaltijden. De kosten voor zorg worden vergoed via de Wet Langdurige Zorg”.
Het verhaal van Marieke wordt ondersteund door recent onderzoek van het Centraal Cultureel Planbureau dat constateerde dat particuliere woonzorg in opmars is en dat het zorgdeel niet verschilt tussen particuliere en gewone woonzorg. Ook dat het niet alleen maar is weggelegd voor ‘hele rijke ouderen’.
Inloopavonden
“We zijn ongelooflijk trots op wat we elke dag hier bij Aliantus voor onze bewoners doen”, besluit Marieke. “We slagen er vaak in mooie en fijne momenten te creëren. Mede door alle activiteiten die we organiseren en waar je vrijblijvend aan kunt deelnemen. Het is best jammer dat die kant van ouderenzorg soms zo weinig aandacht krijgt”.
Om die reden organiseert Aliantus Oud Seyst sinds kort inloopavonden om mensen in de omgeving van Zeist op een laagdrempelige manier te laten kennismaken. Op 17 en 19 september 2024 zijn de eerstvolgende mogelijkheden. Kijk voor meer informatie en andere data op de website van Aliantus (www.aliantus.nl).
|
|
|