Uitslag peiling 5G

11 september 2020

De komst van het 5G-telecommunicatienetwerk houdt de gemoederen bezig, ook in Zeist. Tot aan de gemeenteraad wordt er over gesproken, waar enkele partijen een voorstel in hebben gediend dat oproept tot nader onderzoek en een registratiemeldpunt van mensen met klachten.

Reden genoeg voor Zeistermagazine om de meningen te peilen. Maar liefst 290 mensen vulden de peiling in, maar de meningen lopen zoals verwacht uiteen.

Ruim een kwart van de respondenten maakt zich zorgen, danwel over straling (15 procent) danwel over het verlies van privacy (12 procent). Aan de andere kant is 29 procent er expliciet blij mee, “een fijne vooruitgang”.

De rest van de respondenten is minder uitgesproken voor of tegen. Voor 21 procent is 4G “ook snel genoeg”, wat kan worden geïnterpreteerd als gematigd tegenstander. Aan de andere kant is er nog eens 20 procent die kies voor de optie “dat er geen bewijzen zijn dat de straling van 5G gevaarlijk is”, deze groep zou je gematigd voorstander kunnen noemen.

Al met al zijn de meningen breed verdeeld, wat vraagt om een behoedzame afweging bij de uitrol van het 5G-netwerk.

 

Volgende column: Niet haten

 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

Reacties

"een behoedzame afweging bij uitrol", hoe dan?
Een meldpunt voor gezondheidsklachten?
Wetenschappelijke-literatuuronderzoek doen? (Er is wel degelijk veel bewijs van gezondheidsschade door 4G en zelfs al van 5G)
Onderzoek doen? Hoezo kan 5G voor meer privacyschending zorgen dan andere frequenties en technieken? (5G is een combinatie van beide)
Heel leuk, die voxpops, maar er zou ook wat concreter doorgevraagd kunnen worden.
Voor degenen die het een fijne vooruitgang vinden de vraag: wat merkt u daar van? Is het een ervaring of een vooronderstelling op grond van kennis of op grond van reclame?
De grote truc waar bijna iedereen in trapt, ook hier: 5G is nog maar nauwelijks 5G. De belangrijke nieuwe frequenties komen pas in de komende jaren.
Dit is de salamitactiek: voer schadelijke zaken geleidelijk in, in kleine plakjes en stapjes, zodat het verzet tegen de totale schadelijke worst wordt gebroken.
Daarom vraag ik ook naar die fijne vooruitgang. Is er nu al iemand die in 2 seconden een hele HDfilm op z'n mobieltje kan downloaden? Nee.
Overigens: hebben we dat echt nodig?
Wie gaat dit uiteindelijk betalen, de 900 miljoen die de overheid vangt voor de eerste frequenties, keer 3 voor de volgende frequenties? De kosten voor al de nieuwe zenders en technieken?
Als ik u twintig jaar geleden had gevraagd of het nodig en wenselijk is dat lagereschoolkinderen elkaar de hele dag foto's en filmpjes sturen op mobieltjes van honderden guldens, en dat ze daar maandelijks een tientje voor betalen, had u gezegd: ben je nou helemaal getikt? Tenzij u degene was die geld wilde gaan verdienen als provider of zenderinstallateur.
Zo komen ook uiteindelijk de miljardenkosten voor 5G bij de burger terecht.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.