De malloot in Slot Zeist

13 augustus 2021
tekst: Arend Postma; foto’s: Arend Postma / EuroJackpot

Dat geld rare dingen met een mens doet is bekend, maar wat doe je dan met zóóveel money? Het advies: laat je fantasie de vrije loop!

Daarom heeft de Eurojackpot een team van reclamemensen opgetuigd, aangevuld met een psycholoog. De psycholoog moet hen uitleggen wat er zich zoal in de menselijke psyche met bijbehorende fantasieën afspeelt, en dat is niet gering. Hij wijst erop dat het mijnenveld waarin ze zich begeven een keiharde confrontatie met henzelf kan betekenen - want als reclameman moet je je natuurlijk wel in je doelgroep verdiepen en daarmee is de tijd van aapjeskijken definitief voorbij. In het kader van deze opdracht betekent dit: in de duistere krochten van de ‘gewone’ man.

Die ‘gewone’ man bestaat tegenwoordig uit meerdere lagen waarmee zijn eendimensionale karakter verdwenen is. Aan de oppervlakte, dus de bovenste laag, liggen zijn bekende dromen en fantasieën: een reis naar Nieuw Zeeland om de kleinkinderen die hij alleen maar via Whatsapp kent echt vast te kunnen houden, of het huis levensloopbestendig maken met de traplift als pronkjuweel.  

Helaas is dat bij lange na niet voldoende om door die berg van miljoenen euro’s van de Eurojackpot heen te komen, dat is meer een met bankbiljetten gevuld geldpakhuis. Hier loopt de ‘gewone’ man dus tegen de grenzen van zijn fantasie aan en gaat hij via roekeloos gedrag zijn heil in extremen zoeken.

Dat is het moment dat de reclameman zich in de duistere krochten van de ‘gewone’ man begeeft. Het begin van een intrigerend traject waar voor het eerst de whisky in beeld komt, want een beetje reclameman kan niet zonder een fles naast zijn laptop.

Die concludeert dan ook dat Slot Zeist het perfecte decor van excessieve rijkdom is, en dat kan ik best met hem eens zijn. Want ooit werd mijn Daf 66, met een beetje Photoshopping en Slot Zeist op de achtergrond, een limousine - een resultaat dat mij toen in positieve zin verbijsterde.

Door het Slotplein vol te proppen met blauwe en gele Lamboghini’s verdwijnt dat effect toch enigszins en van een profijtelijke investering is al helemaal geen sprake. Mocht er toch nog een andere kant aan de medaille zitten, dan zou ik zeker voor een Bentley gaan.

Maar “over smaak valt niet te twisten”, en die wijsheid heb ik dus heel lang aangehangen. Tot de meest geleerde man uit mijn dorp Bakhuizen, professor Hornstra, die meende alles te weten, tegen mij zei: ‘Jawel, daar valt WEL over te twisten’. Ik was totaal uit het veld geslagen en vanaf dat moment veranderde mijn door tegeltjeswijsheden gestuurde leven, keek ik anders tegen de wereld aan en nam zelfs hem niet meer serieus. En daar ben ik nog steeds dankbaar voor, want hij had wel gelijk.

De malloot in Slot Zeist blijkt uitstekend gecast om in een geldpakhuis in een berg bankbiljetten te duiken en daar een soort orgastisch genoegen aan te beleven.

Daarna wordt hij in een filmscene met Sylvie Meis losgelaten. Die scene in een Pools oerbos doet meer denken aan een uit de hand gelopen documentaire van National Geographic, maar dan zonder Sir David Attenborough.  

Paul Verhoeven, Neerlands grootste filmregisseur, zou hier bij de casting zeker ingegrepen hebben en de malloot door een Duitse pornoacteur met snor vervangen, de ‘gewone’ man indachtig.
 

Bijdrage: 

 


Arend schreef eerder:
Oeigoeren in Het Wilde Oosten van Europa

Meer over Slot Zeist:
Afspraak

Volgende artikel:
Koninklijk certificaat voor Samen Oplopen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.