Koninklijk certificaat voor Samen Oplopen

13 augustus 2021
tekst: team Samen Oplopen; foto’s: Marco de Swart / Oranjefonds

Deze zomer kreeg directeur Linda Otterman van de Zeister stichting Samen Oplopen het certificaat van het Oranje Fonds Groeiprogramma uitgereikt van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Het koninklijk paar is het beschermpaar van het Oranje Fonds en zeer betrokken bij de projecten van het Groeiprogramma dat een speciaal onderdeel is van het Oranje Fonds. Uit honderden aanmeldingen zijn zestig projecten vanwege hun potentie en maatschappelijke impact verkozen deel te nemen aan het Groeiprogramma, waaronder Samen Oplopen. Iets waar we heel trots op zijn! Daarna was het ook nog een afvalrace, want maar 21 andere projecten hebben, net als wij, het vierjarige programma Groeiprogramma succesvol voltooid.

Al 10 jaar lang koppelt stichting Samen Oplopen vrijwilligers in Zeist en omstreken aan gezinnen die veel stress en zorgen ervaren. Mensen uit Zeist en omstreken die de samenleving goed begrijpen en ruimte in hun hart hebben voor ouders en kinderen, lopen 1 à 2 jaar vrijwillig op met onze gezinnen. Want mensen die hun leven goed op orde hebben, hebben veel door te geven! Ze kunnen mee denken en doen in situaties die voor hen erg vanzelfsprekend zijn maar voor andere gezinnen of kinderen daarentegen heel ingewikkeld. Met iets kleins kunnen zij al heel veel voor een ander betekenen. En voor vrijwilligers is het zingevend, merken wij, omdat zij kinderen in kwetsbare situaties een kansrijke toekomst geven.

Zinvolle verbindingen in de samenleving
Onze vrijwilligers helpen op allerlei manieren: ze doen wat goed bij hen past en waar het gezin behoefte aan heeft. Denk aan het bieden van een luisterend oor, meedenken in de opvoeding, helpen integreren, lastige papieren leren begrijpen, spelen met de kinderen, helpen om uit een armoedesituatie te komen, spulletjes voor het huis en de kinderen bij elkaar zoeken en mee gaan naar de verloskundige, het consultatiebureau en andere instanties. Zwangere vrouwen die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen hulp krijgen om zich sterker te gaan voelen in hun moederschap en hun kinderen een grotere kans te geven op een goede start in het leven. Ook jongeren die geen of onvoldoende steun van ouders kunnen krijgen, kunnen begeleid worden door Samen Oplopen. Zo zorgt wij met elkaar voor een mooie en zinvolle verbinding in de samenleving.

Begeleiding van vrijwilligers door coördinatoren
Omdat de hulpvragen in gezinnen betrekking hebben op allerlei zaken, worden de vrijwilligers goed begeleid door onze coördinatoren. Zij houden een vinger aan de pols en bieden waar nodig zelf zorg of hulp, of werken samen met zorginstanties. Zo blijft het voor vrijwilligers licht en leuk om in het gezin mee te lopen. Ook geven we aan onze vrijwilligers 2 basistrainingen en zijn er thema- en uitwisselingsbijeenkomsten.

Het gevolg van deze manier van werken is dat gezinnen op vrijwel alle levensgebieden verbeteren. De waardering van de gezinnen spreekt uit de cijfers die zij Samen Oplopen geven; de coördinatoren kregen gemiddeld een 9.6 en de vrijwilligers gemiddeld een 9.8!

Groeiprogramma en koninklijk paar
Deze manier van werken werd 10 jaar geleden uitgedacht in Zeist door Linda Otterman, inmiddels directeur van stichting Samen Oplopen. Met hulp van de gemeente en fondsen dijde de stichting in Zeist de afgelopen jaren flink uit. In 10 jaar tijd begeleide Samen Oplopen 500 succesvolle koppelingen tussen gezinnen en vrijwilligers. Linda wist Samen Oplopen van een goed idee naar een kwalitatief goede en professionele organisatie te brengen.

De impact die Samen Oplopen maakt werd opgemerkt door het Oranje Fonds en daarom mocht Linda van 2017 tot 2021 deelnemen aan het Groeiprogramma van het Oranje Fonds. Van 2017 tot 2021 kon Samen Oplopen rekenen op steun en lessen van verschillende bedrijven. Ook coachingsessies waren een onderdeel van het Groeiprogramma. Zo deelden verschillende bedrijven gedurende vier jaar hun waardevolle kennis met de stichting.

Dankzij het Oranje Fonds Groeiprogramma is de werkwijze van Samen Oplopen Zeist flink aan het uitrollen over Nederland en wordt deze inmiddels al in 16 gemeenten uitgevoerd. Naast bijvoorbeeld de Bilt en Amersfoort wordt de werkwijze binnenkort ook in Wijk bij Duurstede uitgevoerd. Ook is de organisatie van Samen Oplopen verder geprofessionaliseerd en is de maatschappelijke impact van de stichting nog meer zichtbaar geworden. Gezinnen knappen op, komen uit de armoede, en kinderen en ouders worden gelukkiger en gaan mee doen in de samenleving. Ook worden er dankzij de werkwijze van Samen Oplopen grote kosten bespaard in de jeugdzorg.

Linda Otterman kreeg het certificaat voor het succesvol doorlopen van het Groeiprogramma uitgereikt door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Na de uitreiking deelde Linda haar ervaringen tijdens een gesprek met de Koning, Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, en Dick Benschop, President-Directeur van Schiphol. Wij zijn, als Samen Oplopen, enorm trots op deze erkenning! En Zeist mag trots zijn dat dit bekroonde project op haar bodem is ontstaan.

Team (Amber, Hana, Ida, Marloes, Nienke en Marloes) en bestuur (Frank-Diederik Pot, Trudy Slager, Eline Crins en Frank Brouwer) van stichting Samen Oplopen

Samen Oplopen steunt in 2021  zo’n 90 gezinnen in Zeist. Samen Oplopen en de gezinnen zijn heel dankbaar voor hun vrijwilligers . Maar… door Corona is de ellende in gezinnen toegenomen en is er een tekort aan nieuwe vrijwilligers! Overweegt u iets te betekenen voor gezinnen en de kinderen in uw woonplaats? Wij én de gezinnen zullen je heel dankbaar zijn! Neem voor meer informatie contact op met: Amber Jägers: amberjagers@samen-oplopen.nl, tel: 0646874857

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Samen Oplopen:
Samen oplopen

Meer koninklijke aandacht:
Koningin Máxima ontvangt wens voor meer muziek in de klas

Volgende bijdrage:
Een concert bij zonsondergang

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.