Overslaan en naar de inhoud gaan

Warm ontbijten

26 februari 2023

26 februari 2023
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

Ik ben fan van warme maaltijden en met name een warm ontbijt! Ik zal je vertellen waarom.

In mijn praktijk in Zeist zie ik veel cliënten met darm-, hormonale en huidklachten. Vaak zijn deze klachten met elkaar gelinkt. Zo heeft een ongezonde darmflora effect op je bloedsuiker, je hormonen en je huid. Een hormonale disbalans heeft ook weer effect op je darmen. Daarnaast is je huid echt een weerspiegeling van de binnenkant van je lichaam.

Om je darmen en hormonen te ondersteunen adviseer ik bij veel cliënten om warm te ontbijten. De warme maaltijden geven het lichaam een soort van comfort en veilig gevoel. Check eens bij jezelf wat voor gevoel je krijgt na een maaltijd. Krijg je het lekker warm? Voel je je verzadigd? Kun je de ochtend doorkomen zonder de hele tijd aan eten te denken? Of krijg je het juist koud van een maaltijd? Kost het je heel veel energie en heb je misschien na een uurtje alweer trek? Bewustwording vind ik altijd super belangrijk.

Warm ontbijten komt onder andere vanuit de Ayurvedische geneeskunde en de Chinese geneeskunde. In mijn praktijk werk ik vanuit de Orthomoleculaire geneeskunde, maar combineer dit graag met de andere geneeskunden. Vanuit de bovenstaande geneeskunden, draait het om het warmhouden van je vuurtje. Wanneer je vuurtje goed brandt, dan zorgt dit ervoor dat het lichaam in balans is. In Nederland zijn we vaak gewend om de dag te starten met brood, crackers of met zuivel. Dit zijn juist de producten die een koud effect op je lichaam hebben. Daarnaast geven crackers weinig verzadiging en vind ik meer dat het het lichaam vult, in plaats van dat het lichaam gevoed wordt. En juist het voeden is wat we willen, zeker bij klachten. Hetzelfde geldt ook voor drinken. Wanneer je de dag start met lauwwarm water, heeft dit een geruststellender effect op het lichaam, dan wanneer je met ijskoud water de dag begint. Warm eten en drinken kost het lichaam ook minder energie om te verteren en daarnaast kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen. Zelf eet ik het liefst 3 keer per dag warm en bestaat mijn tussendoortje vaak uit 2 gekookte eitjes. Verder drink ik alleen maar warm water of thee. Zelfs naar mijn sportlessen, neem ik lauw water mee.

Ontbijt inspiratie
Bij een warm ontbijt geef ik altijd voorbeelden, zoals een warme havermoutpap. Zorg wel dat je je havermoutpap aanvult met verschillende toppings, zodat er ook wat vetten en eiwitten aan toegevoegd worden. Denk aan cacao nibs, zaden en kokosrasp. Vetten en eiwitten zorgen voor een stabiele bloedsuiker en dit heeft weer een positief effect op je huid, darmen en hormonen, maar ook op je energie, honger en verzadiging gedurende de dag.

Verder ben ik helemaal fan van ei. Ga voor biologische eieren, de kippen krijgen dan betere voeding en de vetzuursamenstelling is gunstiger. Ei kun je koken, bakken en in verschillende gerechten verwerken. Je kunt ze gemakkelijk met groenten combineren, waardoor je ook meer groenten binnenkrijgt. Ik adviseer regelmatig 2-3 eieren per dag. Ook eieren bevatten weer vetten en eiwitten en zorgen dus voor die verzadiging. Niet veel tijd? Zorg dat je diepvries gesneden groenten hebt, bak deze even in de koekenpan en doe er 3 eitjes bij. Aftoppen met wat zaden en pitten en je hebt een heerlijk ontbijt.

In het weekend kies ik ook regelmatig voor pancakes. Je hebt verschillende manieren hoe je deze kan maken. Je kunt pancakes maken met banaan en ei, maar ook met een meelsoort, melk en ei. Wil je vegan pancakes? Kies dan voor een plantaardige melk en neem 100% appelmoes in plaats van ei. Voeg lekker kaneel, fruit en/of een geraspte wortel toe. Top ook deze weer af met verschillende zaden, pitten, wat honing of amandelpasta.

Wil je toch de dag beginnen met yoghurt of kwark? Zorg dan dat je deze op tijd uit de koelkast haalt en dat je hem even op kamertemperatuur laat komen. Ik voeg altijd een appeltje gebakken in ghee of roomboter en kaneel toe aan mijn kokosyoghurt. Zo voeg je ook weer warmte toe aan je ontbijt. Ook kun je gaan voor een appelcrumble uit de oven. Deze kun je ook voor meerdere dagen maken.

Zelf eet ik ook gerust soep met rijst als ontbijt of een restje van de vorige dag. Maar ik ben voorstander van doen wat goed voelt! Dus doe wat goed voelt voor jou.

Wat voor ontbijtje zet jij morgen op tafel? En check ook even bij jezelf hoe je lichaam reageert op je warme ontbijt.

Ik hoop je via deze weg geïnspireerd te hebben. Mocht je het leuk vinden, volg mij dan op instagram @dietistenhuis, hier vind je nog meer inspiratie.

Liefs Eline,

Orthomoleculair dietist & hormooncoach
Diëtistenhuis Zeist, Godfried van Seijstlaan 35, Zeist
 

Bijdrage
Artikel

 


Eline schreef eerder:
Haaruitval

Meer over warm ontbijten:
Pittig ontbijtje, geen echte Indo

Volgende item:
Oostelijk Zeist vanuit de lucht

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.