Overslaan en naar de inhoud gaan

Snaaien: waar komt dat vandaan?

5 juli 2023

5 juli 2023
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

Je kent het vast wel: na een lange werkdag plof je op de bank en voor je het weet, grijp je naar een zak chips of chocolade. Maar waar komt die drang om te snaaien eigenlijk vandaan? In mijn praktijk in Zeist zie ik veel cliënten die last hebben van snaaien. In dit artikel leg ik je alles uit over de oorzaken van snaaien en hoe je het kunt voorkomen.

Verzadiging
Een belangrijke oorzaak van snaaien is een gebrek aan verzadiging. Dit betekent dat je niet genoeg hebt gegeten tijdens je maaltijden. Hierdoor blijf je trek houden. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels binnen te krijgen. Hierdoor voel je je langer verzadigd en heb je minder behoefte om te snacken. Het kan ook zijn dat je geen ontbijt hebt gegeten of dat je maaltijden te veel gefocust zijn op koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker snel omhoog gaat, maar daarna ook weer snel naar beneden gaat. Dit is dan de energiedip die je ervaart.

Hormonen
Hormonen spelen ook een grote rol bij snaaien. De hormonen insuline en leptine zijn verantwoordelijk voor het reguleren van je eetlust. Als deze hormonen niet in balans zijn, kan dit zorgen voor een onbedwingbare drang om te snaaien. Door bewust te zijn van wat je eet, kun je de hormonen weer in balans brengen. Kies bijvoorbeeld voor voeding met een lage glycemische index, zoals groenten, noten en zaden. Om leptine en insuline in balans te krijgen, speelt slaap een belangrijke rol. Een goede slaap reset als het ware hormonen en zorgt dat we minder snaaibehoefte hebben.

Bewustwording
Bewustwording speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van snaaien. Vaak is het zo dat we niet bewust zijn van wat we eten. We eten voor de tv of tijdens het werken en daardoor krijgen we niet door dat we eigenlijk al genoeg hebben gegeten. Door bewust te eten en je aandacht op je eten te richten, kun je beter inschatten wanneer je vol zit en voorkom je onnodig snacken.

Als je last blijft houden van snaaien, kan ik je helpen om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en zo de drang naar snaaien te verminderen. De orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van het idee dat je met de juiste voeding en supplementen je lichaam optimaal kunt ondersteunen. Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende energie, vitamines en mineralen binnenkrijgt, zodat processen goed uitgevoerd kunnen worden. Krijg je te weinig binnen? Dan kan niet alles goed uitgevoerd worden. Afvallen en voortplanten gebeurt dan al helemaal niet, want dit heeft geen prioriteit voor het lichaam.

Tips en tools
Naast bovenstaande oorzaken, zijn er nog tal van andere tips en tools die je kunnen helpen om te stoppen met snaaien. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor keltisch zeezout, wat ervoor zorgt dat je smaakpapillen beter werken en je minder behoefte hebt aan zoetigheid. Ook appelazijn kan helpen om je bloedsuiker in balans te houden en zo snaaibuien te verminderen. Zelf neem ik op nuchtere maag een snufje keltisch zeezout met een halve liter water en neem ik een half uur voor mijn avondmaaltijd een halve liter lauwwarm water met een scheutje biologische troebele appelazijn. Deze drink ik wel met een rietje, anders worden je tanden niet zo blij. Beiden helpen ze bij het stabiliseren van de bloedsuiker en dus minder snaaibehoefte. Appelazijn heeft verder nog 100 andere positieve effecten. Het werkt op de zuur-base balans, ondersteunt de vetverbranding, zorgt voor een juiste hoeveelheid maagzuur, werkt zuiverend en ga zo maar door. Deze twee zijn echt mijn huis-tuin-en-keuken tips ;)

Conclusie
Snaaien kan verschillende oorzaken hebben, zoals een gebrek aan verzadiging, hormonen en een gebrek aan bewustwording. Door bewuster te eten en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je de drang naar snaaien verminderen. Bij hardnekkige snaaibuien kan ik je zeker helpen. Gebruik de tips en tools die voor jou werken en voorkom onnodig snacken.

Neem vrijblijvend contact op, om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Liefs, Eline
Diëtistenhuis
Godfried van Seijstlaan 35 (in Sportcity) in Zeist.
www.dietistenhuis.nl
 

Bijdrage
Artikel

 


Eline schreef eerder:
5 voedingsmiddelen voor een betere hormoonbalans

Meer over eetgewoonten:
Weerbaarheid

Volgende column:
Een loslopende stier in het Wilhelminapark

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.