Overslaan en naar de inhoud gaan

De Clomp 2.0

23 april 2023

23 april 2023
tekst en foto: Arend Postma

Mijn vorige column ging over een van mijn dagelijkse bezoeken aan mijn eigen winkelcentrum Kerckebosch - hoe een vastgoedeigenaar een winkelcentrum kan maken, maar ook breken.

In de jaren zestig en zeventig was een winkelcentrum in de buitenwijk van een stad er voor de eerste  levensbehoeften van de bewoners. Dus: een supermarkt, een slijterij en een kapper. Deze waren gevestigd onder een flatgebouw midden in de uitgestrekte nieuwbouwwijk volgebouwd met eengezinswoningen met een kabouter in de tuin. Soms ontstond ergens een buurtkroeg of een minder legale maar oogluikend toegestane drinkgelegenheid, want alcohol kroop waar het niet kon gaan.

Nu sta ik in winkelcentrum De Clomp in Zeist-West, en onherkenbaar is het eerste woord dat bij mij opkomt. Want het is voor mij een compleet andere wereld en tijd - ik ben er sinds de metamorfose niet meer geweest. Om het te kunnen bevatten, maak ik foto’s van alles wat beweegt en niet beweegt - dit is De Clomp 2.0!

Het grootse deel van het winkelcentrum ligt als een hoefijzer om het grote parkeerterrein heen. Daardoor is het hele winkelbestand in één keer te overzien: supermarkten, bakker, slager, slijterij, tijdschriften en aanvullende zaken, alles gericht op primaire levensbehoeften. Wat dat betreft is het 1-0 voor de architect, de projectontwikkelaar en de opdrachtgever.

Misschien ligt het aan het onaangenaam koude weer, want bezoekers haasten zich vanaf het parkeerterrein naar de winkel om er hun ding te doen, om daarna naar de auto terug te rennen.

Het lijkt op station Almere CS of in ieder geval op een oord van enkel passanten, want behalve dat het winkelcentrum een concentratie van essentiële winkels is lijkt het mensen niet uit te nodigen er langer dan strikt noodzakelijk te zijn en zeker niet om er nog even rond te hangen.

Behalve een enkele snackgelegenheid is er geen loket of café met terras te bespeuren waar ik met een ambachtelijk biertje, de wijk, ‘de buurt’ of het centrum echt proeven en ervaren kan. Dat is, volgens mij, toch de kracht van horeca in combinatie met een terras. Op een terras ervaar je waar je bent en ben je onderdeel van de omgeving, terras is beleving en voor sommige mensen zelfs een manier van leven.

Misschien is het de overheid die de consumptie van alcohol wil ontmoedigen en daarom geen horeca in een winkelcentrum meer toestaat, wat dat betreft lijkt winkelcentrum Kerckebosch hetzelfde lot beschoren. Of misschien heeft het te maken met het aantal bewoners van het winkelcentrum zelf en is een horecagelegenheid met een terras door gebrek aan belangstelling, aanloop en toevallige passanten gewoon niet rendabel. Mijn conclusie: er wonen gewoon te weinig mensen voor bloeiende horeca en andere voorzieningen.

Daarom, begin ik maar weer eens over de afkeer die Zeist van hoogbouw heeft. Ik zeg: bouw op alle locaties die er nu zijn en nog komen woontorens van twintig tot dertig verdiepingen. Om zo een flink  aantal problemen in een keer op te lossen. Ten eerste: het woningtekort is ook in Zeist immens. Ik ken best veel mensen die graag in een appartement wonen. Ten tweede: Publieke voorzieningen. Hoe meer mensen op een klein oppervlak, hoe beter en robuuster de voorzieningen op het gebied van onderwijs, zorg en OV.

Hadden de architect, de projectontwikkelaar en de opdrachtgever dit allemaal ook meegekregen, dan was het ook nog 2-0 geworden en was De Clomp echt een De Clomp 2.0.
 

Bijdrage

 


Arend schreef eerder:
Troosteloosheid in Kerckebosch

Meer over De Clomp:
Mediterrane sferen binnen handbereik

Volgende column:
Gast bij de iftar

 

Tom Lassing (lezer)

Ik was afgelopen herfst voor het eerst in De Clomp 2.0. Ook met slecht weer overigens.
Ik onderschrijf je stukje volledig.
Het is in mijn ogen een ongezellig karakterloos plekje geworden. De benaming 'winkelcentrum' onwaardig. Het doet zelfs Amerikaans aan. De auto is er het allerbelangrijkst. Wat een dramatisch slechte opzet. Hier lijkt alleen de winst voor de projectontwikkelaar belangrijk te zijn geweest. En prachtig voorbeeld van hoe het niet moet wat mij betreft.

24 april 2023 Permalink
Angele Schaaf (lezer)

Ik woon al 45 jaar in Nijenheim. Heb het oude winkelcentrum zien bouwen en teloorgaan. Het nieuwe winkelcentrum De Clomp zien ontstaan en niet alleen met winkels wat je dagelijks nodig hebt, maar ook een bloemist, kappers, Blokker, fietsenwinkel, Hallal restaurant en bij Kwaletaria is ook een terras in het voorjaar en zomer. Ook is er een Sushi zaak voor afhalen en catering. Natuurlijk zijn mensen bij slecht weer gehaast, maar bij mooi weer is het een gezellige drukte in het nieuwe winkelcentrum de Clomp. De bouw in een U-vorm met appartementen er boven is super en maakt juist het winkelcentrum levendig. De bewoners van Zeist West zijn zeer blij met het nieuwe winkelcentrum en niet alleen uit Zeist-West, maar ook uit de wijde omgeving. Het is ook een sociale plek waar men elkaar ontmoet in de winkels. Ik weet niet wanneer de heer Postma hier is geweest, maar de vergelijkiing met station Almere CS slaat echter nergens op.

24 april 2023 Permalink
Janneke (lezer)

Als antwoord op door Angele Schaaf (lezer)

Ben het geheel met je eens. Wat nog beter zou mogen: schaduwgevende bomen op de parkeerplaats voor hete zomers. Dat was in de vorige situatie (met bomen die na járen nog steeds niet waren uitgegroeid) al zo; en het lijkt er niet op dat dit nu wel gaat lukken

13 mei 2023 Permalink
Karin (lezer)

Beste Arend, wat een onzin! Mooi winkelcentrum met precies wat je nodig hebt om je boodschappen te kunnen doen. Winkelen doe je in de stad en als het regent ren ik idd van een de auto naar de winkel en snel weer terug. Niet zo zeuren joh! Schrijf iets aardigs of niet

25 april 2023 Permalink
Gerard (lezer)

Wat een zuur stukje! En waar woon jij? Zeg eens eerlijk...wat vind jij van een 10 hoog flat voor je raam? Schrijf die stukjes voor jezelf, val ons niet lastig met je negatieve meningen.

26 april 2023 Permalink
Janneke (lezer)

Beste Arend, waarom zou elk winkelcentrum een verblijfs-, terrassen- of uitgaansgebied moeten worden? Zowat alle binnensteden in Nederland zijn geheel 'verhorecafferd' geworden. Je struikelt er over de terrassen en bier- en bakwalmen. Dit is een functioneel winkelcentrum, dat biedt wat een mens dagelijks nodig heeft: boodschappen. De woningen erboven maken dat er ook gewoond wordt en dat mensen zich verbonden voelen met die woonomgeving. De kleinschaligheid is een verademing. Wat je zegt over torenflats en dat daar een bloeiende en gezellige horeca mogelijk zou zijn. Heb je de afgelopen 30 jaar wel eens rondgekeken in Vollenhove, hoe dat er daar uitziet? En welke bewonderenswaardige pogingen er in die tientallen jaren zijn gedaan om de boel leefbaar te houden of te maken? Het ene bedrijf kwam, het andere sloot zijn deuren. Om allerlei onprettige redenen. Want gezellig was het regelmatig zeker niet.

13 mei 2023 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.