Een gouden greep

30 juni 2022
tekst en foto: Nicole Groenendal

Sinds 25 maart verblijft de 28-jarige Krystyna uit Kiev samen met haar moeder in Zeist. Vroeger was haar vader burgemeester in een Oekraïense stad. Nu dient hij als vrijwilliger in het leger. Krystyna werkt in Oekraïne als manager in een bedrijf dat zeecontainers vervoert. Ondanks alle nare gebeurtenissen is ze niet van plan stil te zitten hier in Zeist. Op Koningsdag ging ze fulltime aan de slag achter de bar van het gezellige Eetcafé Pandarve. Zowel voor haarzelf als voor Ton van Harberden, één van de eigenaren, een gouden greep.

“De taal is best een uitdaging. Maar met handen en voeten en Google Translate gaat het best. En ik spreek steeds beter Engels door mijn taallessen, dat helpt ook”, vertelt Krystyna. “En ik voel me hier ‘dobre’ (goed) behandeld!”

“Natuurlijk vraagt het tijd en geduld om iemand uit een ander land in te werken”, bekent medewerkster Caroline Vrieling eerlijk. “Maar wij investeren net zo goed in bijvoorbeeld eindexamenkandidaten, of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij ons mag iedereen zichzelf zijn en iedereen is welkom. Of je hier nu werkt of een hapje komt eten.”

Pandarve en Krystyna hebben veel aan elkaar. Krystyna: “Mijn werk biedt voor mij een serieuze tijdsbesteding en een eigen salaris. Het lukt me zelfs om een beetje te sparen, ook al vervalt mijn leefgeld nu ik elke dag werk.” Ton vult aan: “Voor ons is haar inzet een oplossing voor het personeelstekort. Deze samenwerking heeft een noodzakelijkheid in zich én krijgt op deze manier betekenis voor iedereen.”

Krystyna weet nog niet hoe lang ze hier blijft. “Dat hangt helemaal af van het verloop van de oorlog, niemand heeft daar zicht op. Maar ik blijf zeker tot de herfst in Nederland en blijf hier graag werken.”

Burgemeester Koos Janssen spreekt zijn bewondering uit voor hoe Krystyna moedig haar weg weet te vinden en daarmee een voorbeeld is voor anderen. Het compliment ontroert haar zichtbaar. Koos Janssen: “Het is fijn dat mensen aan de slag kunnen bij Zeister werkgevers. Dat kan helpen om de pijn wat te verzachten en om te helpen de toekomst wat dichterbij te halen. Dit verhaal maakt dat zo duidelijk. We vertellen jullie verhaal graag door om anderen te enthousiasmeren. Zo helpen we elkaar een handje”.

Ton besluit met een tip aan andere ondernemers: “Als bedrijf heb je altijd wel werk te bieden. We hebben alle mensen nodig, wie je ook bent. Je moet er zelf in durven bewegen. Ik zeg: doen, en ervaar het zelf!”
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Column: 

 


Meer over Oekraïne:
Niemand komt

Meer over Pandarve:
Het Nederlands Film Festival in Zeist

Volgende bijdrage:
Moordende hitte

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.