Duurzaam leven in Zeist

Internationale trein moet beter

Column
Elk jaar plan ik met drie studievrienden een lang weekend, ergens in Europa. Na het zien van de film van Al Gore nam ik mij voor om het aantal vliegreizen drastisch te beperken. Tot mijn positieve verbazing gingen de drie mannen akkoord met de nachttrein: van Den Dolder naar Oostenrijk. Het was echter eens maar nooit meer.
tekst en foto: Hans Snel

Steeds minder tuinvogels, hoe zou dat komen?

Column
Slechts één verdwaalde spreeuw telde ik dit jaar. Hoog in een boom bij de buren. In het laatste weekend van januari vond voor de 24e keer de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Het gemiddeld aantal vogels dat de deelnemers tellen daalt elk jaar. Hoe zou dat komen?
tekst: Hans Snel; foto: Laurenta Photography via Pixabay

Meer dan 60 procent van je gas besparen, het kan!

Column
17 procent van de CO2-uitstoot die je als Nederlander veroorzaakt, komt van de energie in je woning. In een standaardwoning wordt gas verbruikt voor de verwarming, het warme water en om te koken. Hans vertelt uit eigen ervaring hoe je stap voor stap je gasverbruik kunt verminderen.
tekst en foto: Hans Snel

Duurzaam eten, nog niet zo eenvoudig

Column
Ruim één vijfde van de CO2-uitstoot komt voor rekening van ons voedsel: productie, verpakkingsmateriaal, transport en de koeling en de verwarming van de supermarkt. En vergeet de verspilling niet: jaarlijks gooien we per persoon gemiddeld 33 kilo voedsel weg. Hoe kun je duurzamer eten?
tekst: Hans Snel; foto: Annemieke Bol

Een plasticvrije badkamer

Column
Hoeveel plastic staat er bij jou in de badkamer? Shampooflessen, tubes tandpasta, tandenborstels en verborgen plastics in shampoo en douchegel. Hans heeft zijn badkamer in Den Dolder bijna helemaal plasticvrij gekregen en deelt zijn tips. "Eigenlijk ben je natuurlijk gewoon een watje als je jezelf met Gillette scheert".
tekst en foto: Hans Snel

Er is leven na de groei

Column
Onze nieuwe columnist Hans Snel woont in Den Dolder en zet zich op allerlei manieren in voor een leefbare planeet. In zijn eerste column schrijft hij over het boek 'Er is leven na de groei' van de econoom Paul Schenderling. "Een postgroeisamenleving leidt tot een hoger algemeen welzijn."
tekst: Hans Snel