Kringloop De Ketel

21 april 2024
tekst en foto’s: Inke van den Boogert

Op 26 april krijgt Den Dolder de eerste eigen Kringloopwinkel: Kringloop De Ketel. Goed nieuws voor iedereen die het leuk vindt om te snuffelen in de tweedehandsspullen en van duurzame koopjes houdt. In dit artikel praten we met de initiatiefnemers: Corien van Keulen en Nynke de Jong.

Wie zijn jullie?
Corien van Keulen en Nynke de Jong. We wonen sinds begin van deze eeuw in Den Dolder en hebben elkaar leren kennen toen onze kinderen op hetzelfde kinderdagverblijf zaten. We genieten van het dorp met zijn historie, het station, de winkels, veel bos en vooral de kleinschalige dorpse activiteiten. Verder bleken we het allebei als kind al leuk te vinden om spullen te verkopen op de rommelmarkt.

Wat vonden jullie zo leuk aan een rommelmarkt?
Als kind was het verzamelen van spullen, het vaststellen van de prijzen, de spanning van het vroeg opstaan voor het vinden van de perfecte plek, het uitrollen van je kleedje en uitstallen van al je verzamelde schatten, het verkopen van zelfs de jurkjes van je kleine zusje en na afloop het tellen van de opbrengst een jaarlijks hoogtepunt. Natuurlijk was de opbrengst niet onbelangrijk, maar ook dat hele ritueel vooraf en de reuring en gezelligheid van de dag zelf was hartstikke leuk.

En dat plezier in tweedehandsspullen is er nog steeds?
In vergelijking met vroeger is er nog een behoorlijke parallel te trekken. Het verzamelen van spullen, het schatten van de tweedehands waarde, het verkopen zodat iemand anders er weer blij mee is en natuurlijk het tellen van de opbrengst blijft leuk. Er is alleen nu een belangrijke factor bijgekomen: deze tijd van overconsumptie maakt het circuleren van al geproduceerde spullen nog waardevoller. Met daarbovenop de voldoening dat de opbrengst niet in de eigen spaarpot hoeft, maar naar een goed - Dolders - doel gaat. 

Zelf zijn we dus zeker fan van het shoppen bij de Kringloop, maar ook bijvoorbeeld van de vrijmarkt op Koningsdag. Met kleine kinderen gebruik je sommige spullen maar zo kort, dat het zonde is om het geen tweede ronde te gunnen. Nu onze kinderen groter worden, merken we dat potten, pannen en servies maar ook bijvoorbeeld tuinstoelen altijd welkom zijn in studentenhuizen. Het leukste wat ik afgelopen jaar gevonden heb in een Kringloopwinkel zijn visfondue-netjes. Die zijn bijna nergens te vinden en via internet heel duur. Nu vond ik er zes voor een euro!

Wat is het idee van Kringloop De Ketel?
We gaan in één deel van het oude Ketelhuis, op de WA-hoeve, een tijdelijke kringloop voor ‘kleine’ spullen doen. Er is al digitaal een initiatief (spullenuitwisseling Den Dolder op Facebook), maar een fysieke locatie is een toegevoegde waarde, waar iedereen laagdrempelig langs kan komen voor inleveren en shoppen. We willen een uitnodigende plek zijn: je kunt ook langskomen voor een kopje koffie of thee, voor een zacht prijsje. Buiten komen er picknicktafels, dus een ideale plek voor een uitje of een pauze tijdens een wandeling in de prachtige groene omgeving.

Met deze Kringloop willen we een goed doel steunen. We hebben een ideeënbus voor suggesties voor goede doelen in Den Dolder. Daaruit kiezen we het beste idee, de opbrengst van onze Kringloop gaat daar dan naartoe. Voor de Weggeefwinkel Zeist gaan we oude pennen inzamelen, zij ontvangen daar geld voor en kunnen daarmee de verwarmingskosten van het gebouw betalen. Verder staan we open voor allerlei ideeën voor reuring in de winkel, bijvoorbeeld door middel van speciale ‘pop-up’ activiteiten. En misschien kunnen we iets organiseren met de kunstenaars die hun atelier hebben, in het Ketelhuis en over de rest van de WA-Hoeve.

Praktisch
We gaan open op vrijdag 26 april 2024, officieus vanaf 11 uur, maar om 13.00 uur komt wethouder Walter van Dijk officieel de opening verrichten! Daarna willen we elke vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 open zijn met behulp van een ploeg enthousiaste vrijwilligers. Mensen kunnen die tijden dus komen shoppen en spulletjes brengen. De officiële ingang is aan de voorkant, maar aan de achterkant kunnen mensen makkelijk hun spullen komen brengen. Na half september wordt het te koud in het gebouw en gaan we sluiten.

Nog even alles op een rijtje
Locatie: het Ketelhuis op de WA-Hoeve (achteringang geschikt voor rolstoel/rollator)
Adres: Vijverhof 47 Den Dolder
Officiële opening: vrijdag 26 april, 13.00 uur
Vragen of ideeën? Mail ‘t naar ons: kringloopdendolder@gmail.com

We hopen jullie snel te zien bij Kringloop De Ketel!
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over kringloop:
Kringloopeconomie

Nynke schreef eerder:
Aaltje eet prikvis

Volgende column:
"Eerlijke WOZ", maar niet heus!

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.