De ander

Rijd voorzichtig

Column
Zwijgend kijkt mijn 87-jarige vader mij aan. Terwijl hij in zijn auto stapt, verschijnt er een zuinig lachje op zijn gezicht. Ik interpreteer het als vaderlijke dankbaarheid voor een meelevende dochter. Hoe anders interpreteerde ik precies datzelfde lachje toen ik 13 was?
tekst en foto: Iris Cassandra

De tranen van de burgemeester

Column
Nee, deze column gaat niet over oud-burgemeester Koos Janssen, maar over een andere burgemeester, die onlangs tegen zijn tranen vocht. Hoewel, misschien toch ook weer wel. Toen het ministerie de noodopvanglocatie Walaardt Sacré wilde sluiten, stak ‘onze’ burgemeester in landelijke media met succes zijn nek uit.
tekst en foto: Iris Cassandra

Verward of verlicht?

Column
De werkelijkheid is soms vreemder dan fictie. In de trein zat een man hardop te praten in zijn telefoon. "Omdat dan deze mensen willen jouw indentiteit kapotmaken, jouw wereldse indentiteit, zeg maar, hoe jij jouw wereld bekijkt, de indruk wat jij van de wereld heb, dat willen ze dan teniet doen."
tekst en foto: Iris Cassandra

Gevaarvluchter

Column
Asielzoekers en vluchtelingen worden vaak gelukzoekers genoemd. De term suggereert dat het zoeken naar geluk de aanleiding vormt voor het ontvluchten van hun moederland. Daarmee de echte aanleiding ontkennend: het gevaar dat deze mensen thuis lopen. Het lijkt mij beter de term gevaarvluchter te hanteren.
tekst: Iris Cassandra; foto: Ronald Camstra

Op drift

Boek
Vanaf 13 april 2023 is de roman Op drift van de in Zeist wonende Iris Cassandra verkrijgbaar in de boekhandel. Het is een roman waarin alles verschuift. Letterlijk: tektonische platen die schuiven, met vulkaanuitbarstingen tot gevolg. En figuurlijk: relaties tussen mensen die veranderen, waardoor een samenleving verschuift.
tekst: Iris Cassandra; foto: Charlotte Apituley