Boom van het Jaar

15 oktober 2022
tekst: Steven Spaargaren; foto: Pixabay

 
Bomen spelen een belangrijke rol in mijn leven. Ik zie steeds meer overeenkomsten met de mens. Bomen staan bij mij voor groei en leven. We hebben rond Zeist een aantal mooie bossen. Vlak buiten Zeist ligt het bos van Amelisweerd. Hoe gaat het nu met de strijd tegen de verbreding van de A27? Zie ik door de bomen het bos nog?

De verbredingplannen van de snelweg A27/A12 met 2x7 stroken: daar draait het om. Er is een conflict tussen de overheden. Achthonderd bomen zullen sneuvelen als de plannen doorgaan. Het is ook in het belang van de bevolking van Zeist als dat niet doorgaat.
Al een jaar of vijftien wordt er actie gevoerd tegen de verbreding. De gemeente Utrecht keert zich tegen de uitbreiding van de snelweg en zoekt naar alternatieven. Daar is de provincie bij gekomen. Maar de minister heeft besloten dat de plannen gewoon doorgaan. De laatste jaren zijn beroepen aangetekend bij de Raad van State. Tot die uitspraak heeft gedaan, gaat er geen schop de grond in.

Ik lees in Trouw van 8 oktober op pagina 12 een artikel dat me gelijk opvalt. De Boom van het Jaar-verkiezing 2022 vindt elk jaar plaats. Een oude eik en honderden andere bomen op landgoed Amelisweerd zullen gekapt worden als die wegverbreding doorgaat.
Die verkiezing is ‘gekaapt’ door de tegenstanders van de verbreding van de snelweg A27 bij Utrecht. Nu al zijn er al 32.000 stemmen op de Amelisweerd-eik uitgebracht. De voorlopige nummer 2 volgt op 1200 stemmen. De uitstel staat dus nu al vast. De verkiezing loopt officieel tot 17 oktober 2022. Organisatoren melden dat het niet gaat om de mooiste boom maar om het verhaal achter die boom.

Hoe gaat het nu verder met de verbreding van de A27 rond Utrecht? Het gaat om een landelijk besluit van de overheid. De Raad van State beoordeelt momenteel het tracébesluit. Maar het is wel belangrijk  als de ‘lagere’ overheden ermee instemmen. Dat is nu niet het geval.
Utrecht-stad en de provincie willen verdere kap van het geliefde stadsbos Amelisweerd voorkomen. Ze werken aan een alternatief plan om het verkeer rond de stad. Als ze daarin slagen, wijzigt minister Harbers van infrastructuur zijn besluit.
Met hun actie zetten de Amelisweerd-activisten de minister verder onder druk. Volgend jaar is de verkiezing van de Europese Boom van het Jaar. Wie durft een eik te vellen die volgend jaar meedoet aan de Europese Boom van het Jaar-verkiezing? Ik kan me moeilijk voorstellen dat de landelijke overheid zo’n negatief image wil. We zullen zien of dat werkt.

De campagne ‘Bescherm het bos, adopteer een boom’ vond in 2018 plaats. Mensen hebben in totaal 665 bomen geadopteerd. Een fietsdemonstratie vanaf het Domplein in Utrecht: 700 mensen deden er aan mee. In totaal is er 27.000 euro ontvangen. Dat geld heeft de Kerngroep Ring Utrecht hard nodig voor onder meer dekking van de juridische kosten, communicatie en acties. Is het uiteindelijke doel gehaald? Nog niet!

Ik zie door de bomen het bos weer. Laten we tegen het tracébesluit van de landelijke overheid zijn en de ‘lagere’ overheden steunen. Luchtvervuiling en geluidsoverlast: dat zijn gevolgen voor ons hele land vol wegen. Meer wegen leidt tot meer files. We kunnen ons niet allemaal per individu per auto bewegen. Er zal een fundamentele verandering van ons wegennet moeten komen. Iedereen zou andere keuzes moeten maken. Welke duurzame verandering kun jij maken voor het behoud van het bos?

Meer informatie: www.beschermhetbos.nl
 

Bijdrage: 

 


Steven schreef eerder:
Volgt Nieuw Beerschoten de Kerckeboschflat?

Meer over Amelisweerd:
Het bos van Amelisweerd

Volgende bijdrage:
Congrestival Nieuw Bakje Troost in Antropia

 

Reacties

Bestaat die boom wel? Ik heb nog nooit een foto ervan gezien bij een artikel.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.