Leonie Kooijman, onze Zeister dakhaas

12 november 2023
tekst en foto: Erica Pijs

Als je haar aan ziet komen lopen, rank, slank, met grote groen-blauwe ogen en een lange vlecht, vermoed je het niet meteen, maar deze dame gaat regelmatig het dak op. Op de vraag of dat niet gevaarlijk is of eng, antwoordt ze met een grote glimlach: “Hoogtevrees ken ik gelukkig niet!" 

Nu het weer bijna de tijd van het jaar is dat Sinterklaas en de Kerstman over de daken zwalken, is het misschien leuk om eens wat aandacht te besteden aan onze eigen Zeister ‘dakhaas.’

Het begin
Tot een paar jaar geleden werkt Leonie bij een Sedum kwekerij en leert veel over de toepassing van Sedum in groene daken. Al snel beseft ze dat groendaken heel veel toekomstperspectief hebben omdat ze goed zijn voor ons milieu, én dat ze er misschien zelf ook iets mee zal kunnen, als duurzaam ondernemer. 

Ze schrijft zich in bij de KvK, koopt een bestelbus, regelt een website en ze is begonnen! “In eerste instantie kwam het niet bij me op om zelf het dak op te gaan. Ik had toen nog een zakelijke partner en we huurden ook weleens mensen in. Na een tijdje ging die partner zijn eigen weg en naarmate ik langer bezig was, ben ik steeds vaker gaan denken: ach, ik doe het zelf wel even. Dat zit denk ik ook wel in mijn aard. Ik ben niet voor niets ondernemer geworden.“

Wat zijn de voordelen van het zelf doen? Je hebt wel minder tijd voor marketing en sales?  
“Dat is zeker waar, maar het maakt mijn werkzaamheden wél heel afwisselend, omdat ik niet alleen maar achter mijn laptop zit. Nog belangrijker is dat ik vanaf het eerste contact tot het leggen van het laatste groen alles zie wat er gebeurt. Waar nodig kan ik bijsturen.  Het begint al in het offertestadium: geen dak is hetzelfde en voordat ik begin, wil ik graag zeker weten dat een dak geschikt is voor het plaatsen van een groendak. Mensen kunnen anders voor akelige verrassingen komen te staan. Toen ik net begonnen was, besteedde ik de inspectie altijd uit aan een expert, maar inmiddels heb ik hier zelf een opleiding voor gevolgd. Het is verder niet zo ingewikkeld en ook mensen die zelf willen aanleggen en via mijn webshop bestellen, mogen mij altijd bellen voor advies. Ik merk dat mijn klanten het waarderen en dat motiveert mij om het zo te blijven doen. En … een tevreden klant vertelt het door aan anderen en dat is misschien wel de beste vorm van marketing.”

Ik zou het ook vragen als je dit werk als man doet, maar hoe zwaar is het werk eigenlijk? 
“Nou, het is best pittig! Laat ik het zo zeggen: mijn sportschoolabonnement heb ik al een tijdje geleden opgezegd. In de meeste gevallen sta ik op zijn minst op een hoogte van 1 etage, maar soms ook meer. Een groendak is opgebouwd uit diverse lagen die gezamenlijk in een cassette van 50 x 50 cm worden geleverd. Die cassettes worden als een soort klikparket tegen elkaar aangelegd. Een cassette weegt gemiddeld zo’n 20 kilo per stuk en daarmee moet ik toch die ladder op en weer af, en weer op, enzovoorts. Wanneer ik bijvoorbeeld alle schuurdaken van een hele buurt (voor een buurtinitiatief) mag bedekken, dan regel ik natuurlijk wel hulp!” 

Zijn er ook dingen die je niet zo leuk vindt aan ondernemen? 
“Er zijn altijd dingen die je liever uitbesteedt zoals, in mijn geval, een website en het onderhoud ervan. Die afhankelijkheid vind ik prima, zolang er kwaliteit wordt geleverd. Dat laatste gebeurt niet altijd en daar kan ik dan flink van balen. Sommige dingen waar ik in eerste instantie tegenop zag, doe ik de laatste tijd steeds vaker zelf. Bijvoorbeeld subsidies aanvragen voor mijn klanten. 

Waar zie je jezelf over 10 jaar? 
“In een huis op een heuvel in Zuid-Frankrijk?! Ja natuurlijk, graag! Maar vooral vind ik het fijn dat ik iets bijdraag aan een groenere wereld en daar wil ik graag in blijven innoveren en naar blijven streven, samen met mijn klanten. Groene daken zijn niet alleen een symbool van ecologisch bewustzijn, maar vooral katalysatoren voor een gezonder, duurzamer en groener leven voor mens en dier.”

Dus we kunnen je voorlopig nog wel tegenkomen op een dak?  
“Zeker! Zolang er nog daken zijn zonder groen, ik er zoveel plezier in heb en er ook nog eens fit bij blijf, is het het leukste werk wat er is! En je weet maar nooit wie ik nog tegenkom op het dak de komende tijd. Het paard van Sinterklaas vindt het vast heerlijk, zo’n geluiddempend, warm en zacht groendak onder zijn hoeven!”

Meer informatie over Leonie op haar site: uwgroendak.nl

Erica Pijs portretteert Zeister ondernemers. Heb jij ook een verhaal dat je graag wilt delen via Zeistermagazine? Neem dan contact op met Erica via ericapijs@gmail.com of 06-34346114.
 

Bijdrage: 

 


Erica schreef eerder:
Met een glaasje ... en een ondeugende wesp

Leonie sprak eerder ook op deze bijeenkomst:
Een duurzaam dak, hoe doe je dat?

Volgende bericht:
The military academy

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.