VOLfest: Muziek uit Marokko

7 mei 2023
tekst: Franka de Groot

Vrijdag 12 mei speelt Orcestra Anassim het vijfde VOLfest-concert in Wijkcentrum ‘T Volle Hof in de Torenflat in Vollenhove.

Annasim speelt een mengeling van populaire oriëntaalse muziek, Raï en Chaabi. Zij speelden met groot succes op het Buurtfeest van Zeist afgelopen jaar, en nu op het VOLfest in een intiemere setting. Opzwepende muziek om volop mee te dansen!

Het concert start om 20.00 uur en is toegankelijk na reservering. Er zijn gratis en betaalde tickets verkrijgbaar. Zo kan iedereen genieten van dit concert. Kijk voor meer informatie en reservering op www.volfest.nl.

Over de muziek
Chaabi is in het Marokkaans de algemene benaming voor popmuziek. Het woord betekent ‘volk’ of ‘mensen’ en kan diverse muziekstijlen betreffen. Muziek die een directe afgeleide is van de populaire popmuziek uit Libanon en Egypte, gespeeld op een Marokkaanse bas en een luit. Een mix van diverse Arabische, Europese en Afrikaanse invloeden en waarbij de zang een belangrijk element vormt.

De andere popsoort die veel in Marokko wordt gehoord, is de raï. Aan het begin van de twintigste eeuw spelen herders in Algerije, nabij de liberale en losbandige stad Oran, melancholieke fluitmuziek om de tijd te doden, waarbij ze continu raï roepen, wat zoiets als ‘naar mijn mening’ betekent. De hoeren in de stad pikken de muziek al snel op om hun eigen sores mee te bezingen. Dit tot onvrede van de autoriteiten, die nog eens in grootte toeneemt als een hele generatie jongeren zich over de muziek ontfermt. Met elektrische gitaren, synthesizers en beatboxen bezingen jongens (chebs) en meisjes (cheba’s) alles wat officieel in de doofpot moet blijven en bereiken daar ware sterstatus mee. De cassettebandjes met hun raï vinden in de jaren zeventig en tachtig tot ver buiten het land afname, en vooral ook in Marokko. Met dit commerciële succes ontwikkeld zich ook een meer romantisch ingestelde vorm van raï, die van iedere vorm van protest gespeend is. Ondanks dat lanceert de Algerijnse Islamitische partij een campagne tegen het genre. Als Algerijnse fundamentalisten dan ook nog eens aan het liquideren slaan van raï-kopstukken, duikt het genre zelf terug naar de underground, terwijl het merendeel van op de dodenlijst staande sterren de wijk naar Parijs neemt. In die stad zal het genre zich verder ontwikkelen en tevens van invloed zijn op Franse popmuziek, traditionele muziek, rap, R&B en hiphop. Raï wordt in de jaren negentig bijzonder populair onder Marokkaanse immigrantenkinderen, wat in veel West-Europese landen tot eigen scenes leidt, waaronder Nederland. Anassim komt met hun eigen variant.

Betaal wat je kan
Wij vinden het belangrijk dat iedereen van muziek kan genieten en hanteren daarom het Betaal Wat Je Kan-principe. In onze ticketshop vind je diverse prijzen waaruit je zelf kan kiezen (€ 0 / € 5 / € 10). Vergemakkelijkt een lager tarief je bezoek? Dan ben je vrij dat te kiezen. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen.

VOLFest
VOLfest is een initiatief van de Stichting Jazz And World Zeist (JAW-Z) in samenwerking met MeanderOmnium en basisschool Wereldkidz Op Dreef. Topmusici van over de hele wereld treffen elkaar in de Zeisterse wijk Vollenhove voor een serie concerten in wereldmuziek, jamsessies en muzikale demonstraties. Bezoekers maken kennis met wereldmuziek die de mix van culturen in Vollenhove weerspiegelt, leren nieuwe klanken en instrumenten kennen én ontmoeten mensen uit de buurt. VOLfest wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Gemeente Zeist, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Jeugdeducatiefonds en De Van Tellingen-Pul Stichting.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.