Van dun naar dik, van dik naar gezond

1 september 2017
tekst en foto’s: Esther Bos

Overgewicht, het komt steeds vaker voor. Het voelt niet fijn, ziet er niet leuk uit en is ook nog een slecht voor de gezondheid. Vijf kilo kunnen net zo in de weg zitten als vijftig kilo te veel. Ik weet als geen ander hoe het is om te strijden tegen overgewicht en de mentale strijd die hierbij hoort. Dankzij deze ervaring kon ik uiteindelijk een praktijk als gewichtsconsulent openen in Zeist.

Tiener
Als tiener was ik mooi slank, maar ik ervoer dat niet zo. Ik had op jonge leeftijd (14) al een vriendje en door bepaald gedrag van hem werd ik een onzeker meisje. Ik vond mezelf “dik” bij de leeftijd van 16 en maat 38. Wist ik veel toen… Ik had nog een hoop te leren in het leven. Toen ik het op mijn 17e uitmaakte, kon ik ineens weer alles doen wat ik wilde. Mijn lange haren gingen die dag eraf en ik ging veel make-up dragen, maar rond die tijd begon ook mijn gekloot met eten en niet eten. Uiteindelijk bleek ik depressief te zijn en een eetstoornis te hebben en heb ik me laten opnemen in het UMC.

Opleiding
Ik heb in die tijd veel geleerd over eten, niet eten, overeten en de oordelen van buitenaf die hierover gaan. Ik wilde graag meer leren over hoe dit in het hoofd werkt bij mensen. Door opleiding, cursus en werken in de zorg raakte ik betrokken bij mensen met dergelijke problemen. Ik was in staat om een ander te helpen, maar liep mezelf dan toch nog vaak voorbij. Eten, niet eten, het liep als een rode draad door mijn leven. Vallen en weer opstaan, stil staan en weer opnieuw beginnen. Het leven is en blijft één grote levensles en elke dag is weer een nieuwe les. Ook als je er veel van afweet kun je zelf de mist ingaan.

Zwangerschap
Op den duur werd het rustig, zowel in mijn hoofd als in het lijf. Ik had mijn ideale gewicht weer terug en was gelukkig met mijn huidige man. Onverwacht raakte ik zwanger. Voor velen een leuk iets, voor ons bleek dit een zware beproeving. Zwanger van een drieling, en hup daar kwamen de kilo’s weer. Ongelooflijk, houd dit dan nooit op? Oh nee, wacht: ik ben zwanger en dan mag dit! “Er leven drie kindjes in uw buik mevrouw”, zei de specialist in het WKZ, “het is logisch dat u wat sneller groeit en dikker wordt.” Wat gaat er dan door je hoofd? Okee, als het er straks maar weer afgaat!

Het moeilijkste bleek toen er van alles in de zwangerschap gebeurde wat niet goed was, we hebben het ziekenhuis wel zestig keer met spoed moeten bezoeken, en uiteindelijk is alleen ons dochtertje levend overgebleven. Een enorme klap, twee kindjes verloren, een zeer en veel te zwaar lijf. Ik was 30 kilo aangekomen. Los van wat er psychisch allemaal gebeurt, is dat ook een negatieve herinnering aan de zware zwangerschap. Wat ik ook deed voor de verwerking, het gewicht ging het er mooi niet af. Een jaar later woog ik nog steeds hetzelfde als de dag voor de bevalling.

Strijd
Ik ging praten bij een psycholoog en kreeg onderzoeken in verschillende ziekenhuizen. Het verwerken ging de goede kant op, maar de kilo’s niet! Uiteindelijk kreeg ik het oordeel van de artsen: het mes moest erin om kilo s te kunnen verliezen. Hier ging ik niet in mee en ging de strijd aan en aan de slag. Met een combinatie van ‘Straight away’ producten en goede coach, behoorlijk doorzettingsvermogen en veel uren sporten is het mij gelukt om 35 kilo af te vallen en deze eraf te houden. Het is mij gelukt om van een ongelukkig gevoel naar een gelukkig gevoel te gaan, mijn vleugels weer uit te slaan, te genieten van het er zijn, mensen weer te zien, mezelf te zien en laten zien en dit gun ik een ander ook! Ik ontpopte me in een blij mens en ben het sporten zo leuk gaan vinden, dat ik daar in verder ben gegaan. Ik geef nu les en werk als sportinstructrice.

Eigen praktijk
Ook ben ik de schoolbanken weer ingegaan en ben dan ook zeer trots dat ik kan vertellen dat ik per 1 september mijn eigen praktijk open als gewichtsconsulent genaamd ‘Straight away Zeist’. Deze prakrijk open ik aan huis in een bijzonder stukje Zeist. Wij hebben 3 jaar geleden van de gemeente Zeist de kleine loods opgekocht aan de Middellaan (vroegere opslag van Lobbus, en opslag van speelgoedman Henk Silvas). Dit hebben we omgebouwd tot woonhuis. Daar sta je dan als vrouw (samen met mijn handige man) muren eruit te slopen en stenen eruit te drillen en een stuk van je toekomst weer op te bouwen. Het is een mooi huis geworden in de oude stijl terug gebracht.

In deze praktijk wil ik een ieder helpen om de uitdaging van het afvallen aan te gaan. Niet voor even maar voor altijd. Met de juiste producten en de juiste coaching kun je op een verantwoorde manier afvallen. Dat gaat heus lukken, maar daarna? Liever geen ‘jojo-effect’! Het afbouwen en vervolgtraject zijn minstens zo belangrijk als het afvallen zelf. Van buiten maar ook van binnen “in het koppie” moeten er dingen veranderen, anders eten en anders denken, inzichten om je gedrag en of gewoontes te veranderen.

Samen gaan we de strijd aan, en ruimen de obstakels even netjes op. Heerlijk toch om weer te fantaseren over dat stuk kleding wat ligt te roepen in je kast maar toch echt niet meer past. Bij mij waren het zoveel kleding stukken, het leek wel een orkest. Alles paste weer helemaal fijn, maar ik ben een echte vrouw, dus natuurlijk moest de inhoud weer vervangen worden. Wat eerst zo’n vreselijke rot klus was, is nu weer een feestje. Er mag weer gewinkeld worden en het pashok is niet meer mijn grootste vijand.

Meer info: https://www.facebook.com/www.straightawayzeist.nl/

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.