Tientallen auto’s verdwenen uit Zeist!

29 maart 2021
tekst en foto’s: Arnout van Dijk

De ruim 100 autodelers van Samen Slim Rijden Zeist zijn enthousiast over het autodelen, rijden minder en hebben minder auto’s. Dit blijkt uit een onderzoek onder deelnemers dat we hebben uitgevoerd. Lees even waarom. Daarna ben je vast overtuigd.

In 2,5 jaar zijn ruim 350.000 duurzame kilometers gereden en dat scheelde meer dan 65.000 kg CO2-uitstoot door het rijden (de footprint van 7 mensen in een jaar) en 100 kg fijnstof in de lucht, los van de besparing op de afname van het aantal auto’s en de kilometers die minder gereden worden door het delen.

“Rapportcijfers”
Ons “autodelen met de buurt” krijgt een 9,4 op de vraag of deelnemers het autodelen aanbevelen bij buren, vrienden of familie, “ja, natuurlijk” dus! De kosten van het autodelen worden gewaardeerd op neutraal en de prijs/kwaliteitverhouding krijgt maar liefst een 8-.

De autodelers geven aan dat de belangrijkste overwegingen om mee te doen zijn dat je door te delen:

  • goedkoper uit bent,
  • zelf geen nieuwe dure auto hoeft te kopen en
  • ook nog duurzaam en comfortabel rijdt.

Niet iedereen had goed inzicht in de autokosten van een eigen auto. 47% geeft aan door te delen met Samen Slim Rijden Zeist goedkoper tot aanzienlijk goedkoper uit te zijn. We hebben dit eerder onderzocht: gemiddeld bespaart een autodeler zo’n € 175 per maand, maand in maand uit.

Minder auto’s
Autodelen zorgt voor een afname van autobezit en daarmee tot een lagere parkeerdruk. 75% van de autodelers koopt geen geplande 2de auto of geen nieuwe auto meer. Bijna 19% bezit zelfs geen enkele auto meer. Mooi nieuws voor buurten waar je je auto niet kwijt kunt: per deelauto verdwijnen snel 6-8 auto’s van de straat!

Gebruik
60% van de autodelers gebruikt de deelauto voor familiebezoek op grotere afstand, en ook voor zakenritten wordt de auto ook in Coronatijd nog gebruikt in plaats van OV of de bekende leaseauto.

55% van de autodelers is door het autodelen minder gaan rijden ten opzichte van voor het autodelen, waarvan ruim 20% fors minder. Slechts een enkeling is wat meer gaan rijden.

Wensen
De deelnemers hebben ook nog wensen, waar we samen de komende tijd mee verder gaan, zoals elektrische fietsen, bakfietsen en scooters. We hebben ook in beeld of andere auto’s nodig zijn. Kleinere modellen, een elektrisch bestelbusje en auto’s met trekhaak voor een aanhangwagen of een fietsendrager komen nu op het wensenlijstje.

Tijd om ook je auto weg te doen
Staat jouw auto nu ook veel stil? De vaste lasten van de auto lopen wel door. Zonde! Als je minder dan zo’n 12.000 km per jaar rijdt, is autodelen al gauw fors goedkoper.

Bij Samen Slim Rijden Zeist deel je auto’s in een buurt. Geen onderhoudszorgen, wel samen met je buurtgenoten een beetje verantwoordelijkheid voor de auto. Af en toe eens de wasstraat opzoeken (we hebben een abonnement) en je eigen afval neem je natuurlijk mee. Zo kunnen we onze kosten laag houden. En samen is wel zo leuk!

Maak een afspraak voor een proefrit! Dat kan via de website www.samenslimrijden-zeist.nl Onze abonnementen zijn per maand opzegbaar. Ga je nu voor minimaal 3 maanden meedoen, dan krijg je ook een duurzame MUD-Jeans cadeau. Zo rijd je extra duurzaam. Doen!

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over dit project:
Autodelen, ben jij ook al ingestapt?

Meer over autodelen:
Autodelen in Zeist?

Volgende column:
Voorwiel

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.