Tentoonstelling in voormalige jeugdgevangenis Eikenstein

23 januari 2022
tekst en foto: Ronald Antonissen

Ooit zaten er jonge criminelen, nu is er kunst te zien in isoleercellen en tientallen kamers, gangen, binnentuinen, zalen, trapportalen en meer. Kunstenaar Toos van Poppel exposeert in de voormalige jeugdgevangenis Eikenstein in Zeist. De kunstenaar transformeert voor één weekend het monumentale pand tot expositieruimte en laat honderden werken zien die ze gemaakt heeft tussen 1991 en 2021. Grote en kleine schilderijen, samengestelde objecten, tekeningen, collages en fotowerk. Heel divers werk.

Het gebouw, monumentaal en al wel een beetje in onttakelde toestand, leent zich uitstekend voor het werk van Toos, dat vaak als thema ‘schoonheid en verval’ heeft. Het gebouw, de inrichting en haar voormalige bewoners vertellen hun eigen geschiedenis, en dat doen de kunstwerken van Toos ook. Ze gebruikt vaak doorleefde materialen in haar objecten, zoals gietijzer, brons, koper, metaal en hout. Haar schilderijen zijn veelal gelaagd, met een huid die geschiedenis toont. Vaak stoere formaten doek (120 x 180 cm is een vaak terugkeren formaat), op een aluminium frame, maar ze heeft ook doekjes van 20 x 20 cm. 

Kom langs en geniet van de kunstwerken en het bijzondere karakter van het gebouw.

Op 2 minuten loopafstand van Eikenstein is in de nieuwe fietstunnel die onder de Utrechtseweg doorloopt (kruising met Dreef en Kromme Rijnlaan) eveneens werk van Toos van Poppel te zien: Een kunstfotocollage van 130 meter lang en 375 vierkante meter groot. Ze heeft zich hierbij vooral laten inspireren door de natuur en de markante gebouwen uit de hele nabije omgeving van het kruispunt, dat onderdeel uitmaakt van de Stichtse Lustwarande.

Wat: Beeldend kunstenaar Toos van Poppel exposeert in voormalige jeugdgevangenis
Wanneer: 29 en 30 januari, van 10-17 uur
Waar: Eikenstein, Utrechtseweg 37, 3704HB, Zeist
Website: http://www.toosvanpoppel.nl
Contact: Ronald Antonissen, 0653160662

Op de site van RTV-Utrecht staat een film over deze beide projecten:
Toos van Poppel exposeert in voormalige jeugdgevangenis Eikenstein - RTV Utrecht
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Eikenstein:
Tuchtschool Eikenstein

Waarom is de jeugdgevangenis niet meer nodig?
De samenleving is de hoeksteen van het gezin

Volgende interview:
Lijsttrekker 50Plus: Bert van Oorschot

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.