taal

Muzikale autobiografie

Aankondiging
Douwe de Vries heeft zelf geschreven liedjes verzameld op een album-CD onder de titel Q4. “Het is een muzikale autobiografie. Ik zit in het vierde kwartaal van mijn leven, ik heb herinneringen tot leven gebracht in liedjes”. De release van Q4 vindt plaats op donderdagavond 4 juli in het Beauforthuis. De Vries speelt dan alle liedjes van het album in een live-programma.
tekst: Douwe de Vries; foto’s: Etienne Oldeman

AH

Column
Het valt mij de laatste jaren op dat wij steeds slordiger omgaan met ons taalgebruik. Er is momenteel geen Zeister dialect meer. Zullen we moeite doen om Zeist taalkundig het Haarlem van Midden Nederland te maken?
tekst en foto: Erwin Hagen

Groep 8 aan de macht

Interview
Stichting Leerkansen Zeist en Stichting Leren voor de Toekomst organiseerden een training voor de doorstroomtoets voor kinderen uit groep 8 van het basisonderwijs. Henny Fokkema ging in gesprek met Darine El Houfi, oprichter en directeur van Leren voor de Toekomst, over dit bijzondere project.
tekst: Henny Fokkema; foto: Oumama El Houfi

Vrijwilligers met taalgevoel gevraagd

Oproep
KSG De Breul zoekt vrijwilligers die leerlingen uit klas 1 t/m 3 willen helpen bij hun leestaken. Heb jij gevoel voor taal? Wil je een bijdrage leveren aan leesbevordering? En heb je zin om als vrijwilliger op school te werken en zo een steentje bij te dragen aan onze samenleving? Kom jij dan helpen?
tekst: Henrieke Schut-Veldink

Vocking, Veteranen en Conimex

Briefwisseling
Sinds Ruud Vermaase naar Doorn is verhuisd mailt hij met Arend Postma over de voors en tegens van Doorn versus Zeist. In deel 4: hoe burger je eigenlijk in? "Ben je ingeburgerd als je in de winkels herkend wordt? De man in de Gall & Gall wist mij meteen bij mijn allereerste bezoek te herkennen uit Zeist."
tekst: Arend Postma en Ruud Vermaase; foto: Ruud Vermaase

De waarde van klare taal

Column
Onlangs kreeg ik de verkiezingskrant in mijn brievenbus. Naast de introductie van de verschillende partijen stond ook de begroting 2022 in de krant afgedrukt. Bij de uitgaven valt mijn oog op de cryptische formuleringen in de kopjes.
tekst: Henny Fokkema; foto: Fran Patel via Pixabay

Project TAAL!!

Oproep
Stichting Leerkansen Zeist start, dankzij een gift van De Ronde Tafel Zeist, dit najaar met het “Project TAAL!!” voor kinderen uit groep 5/6 van het basisonderwijs. 
Kinderen uit kansarme gezinnen kunnen gratis meedoen met 10 workshops.
tekst en foto: Roelien Brommersma