Café Sherlock

tekst: Erica Pijs; foto’s: Sherlock

"Een gezellige huiskamer, om samen te komen", dat is wat de kersverse horeca-ondernemer, Roy Viezee, voor ogen heeft als hij samen met zijn partner Debby in november 2019 de deuren opent van Café Sherlock.

Hij hoeft er niet lang over na te denken wanneer het karakteristieke pandje op de Steynlaan, bij veel Zeistenaren vooral bekend van het vroegere "Restaurant de Goetsack" beschikbaar komt. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. De naam "Sherlock” bedacht hij al vijfentwintig jaar geleden, gewoon omdat hij het een leuke naam vindt en nu prijkt deze eindelijk trots op de gevel van zijn allereerste kroeg. Debby ontwierp overigens zélf het logo.

Lichte klanken van veelal jazzy-, funky-, of soulmuziek klinken op de achtergrond van dit bruine café in een modern jasje. "Sherlock" wordt weliswaar vooral bezocht door veertig-plussers, maar iedereen is welkom en het publiek is zeer gemêleerd. Er hangt een gemoedelijke sfeer en mensen worden in hun waarde gelaten. Roy en Debbie zijn hier erg trots op en ook op het feit dat vrouwen in hun eentje binnen durven stappen en zich veilig voelen.

Bourgondisch assortiment
Zowel het bord aan de gevel als de schappen achter de bar zijn hand gesmeed. Op de moderne glazen leggers in de schappen prijkt tegen de hip verlichte achterwand een enorm assortiment aan sterke dranken. Volgens een enthousiaste bezoeker heeft Sherlock misschien wel de grootste collectie whisky's van alle kroegen in Zeist. "Je kunt kiezen uit wel 25 soorten!" Dankzij speciale verzoeken van gasten, groeit het assortiment nog steeds. Uit de tap stroomt naast een paar bekende merken ook het eigen speciaal gebrouwen blonde Sherlock bier.

De ballen van Rik
"We doen het met zijn allen" zegt Roy. "Dat is de kracht van Sherlock". De keuken, die nog niet helemaal up to date, maar wel functioneel is, wordt voornamelijk gebruikt door zogenaamde "gastkokers". Dit zijn letterlijk gasten die het leuk vinden om hun kookkunsten voor een grotere groep te vertonen. Vooral de "ballen van Rik" zijn inmiddels een begrip: royaal gevulde hartige gehaktballen bereid volgens een speciaal recept van gast Rik die onlangs zijn koksdiploma haalde. Inmiddels volgen meer gasten dit leuke initiatief en kun je vooral op woensdag en zondag, tegen een kleine vergoeding, gezellig een vorkje meeprikken. Aankondigingen hierover zijn te vinden op de facebook pagina van Café Sherlock.

Terras
Verscholen achter het café ligt een zonnig terras. Als kersverse ondernemers in deze rare tijden; koud open, weer twee maanden moeten sluiten vanwege Corona maatregelen, kunnen Roy en Debby niet alles tegelijk opknappen. Bovendien blijken ze vlak na de opening in blijde verwachting te zijn (inmiddels is dochter Yara geboren.).

Een aantal gasten springt spontaan in en door een gezamenlijke inspanning is het sinds kort nog beter toeven aan de picknick tafels met parasols in de achtertuin waarbij uiteraard ook rekening is gehouden met het actuele anderhalve-meter-beleid.

Biljartclub
Biljartbehoefte van een aantal stamgasten leidt tot de oprichting van een heuse sociëteit: "De heren van Sherlock". (Dames zijn welkom, maar het initiatief komt nou eenmaal van een al eerder bestaand gezelschap biljartmannen). De leden komen iedere woensdag bij elkaar om te biljarten in een ruimte op de eerste verdieping. Je herkent ze aan hun speciaal hiervoor aangeschafte donkerblauwe polo-shirt met Sherlock logo. Op andere dagen is het ook voor niet-leden mogelijk om een potje te biljarten (informatie bij de barkeeper en/of heren in Sherlock-polo).

Gezellige boel
Roy en Debby zijn nu al geslaagd in hun missie: het creëren van een gezellige en gastvrije sfeer, waarin iedereen zich welkom voelt. Zij worden regelmatig bijgestaan of afgewisseld aan de bar door Ingrid en Kaila, die met hetzelfde enthousiasme voor hun gasten zorgen.

Ook met de liefde voor sport wordt rekening gehouden. Max Verstappen of je favoriete clubje toejuichen is toch leuker met z'n allen dan in je eentje thuis op de bank. Op zondagmiddag is het allemaal te volgen op de televisies achter de bar. Voor de niet-sportliefhebbers is er ruimte genoeg voor het spelen van een ouderwets bordspel of het maken van een praatje. Een gezellige boel is het.

Het lijkt toch eigenlijk niet "gewoon" toevallig, de keuze voor de naam van dit café. Een bekend citaat van Sherlock Holmes, een creatie van Sir Arthur Conan Doyle, luidt als volgt:

"Je kent mijn methode. Het is gebaseerd op de waarneming van ogenschijnlijke futiliteiten."

Dát is de kracht van Sherlock. Inspelen op de ogenschijnlijk kleine wensen van hun gasten.

"Elementary, my dear Watson."

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.