Op het juiste moment op de juiste plaats

28 januari 2023
tekst en foto: Arend Postma

Een vergismoord, een schietpartij in een winkelcentrum of een Bananasplit met Frans Bauer – dan weet je weet één ding zeker: ik ben “op het verkeerde moment op de verkeerde plaats!”

Het zijn situaties met alleen maar verliezers, voor mij reden naar mijzelf te kijken. Ik kan veel van mijzelf zeggen, maar niet dat ik een held ben. Dat betekent nog niet dat ik de hele dag in een kogelvrijvest rondloop, maar ik ben wel op mijn hoede.  

Als ik weer zo’n situatie op televisie zie, moet ik vaak denken: “Hoe zou ik in zo’n situatie écht handelen en écht acteren?” Daar heb ik dan wel mijn fantasieën over, maar die kunnen in de werkelijkheid van alle dag natuurlijk heel anders uitpakken.  

Met een vergismoord valt nog te leven. De pechfactor is groot, maar indien vakkundig uitgevoerd is die behoorlijk pijnloos en daardoor humaan.  

Een schietpartij in een winkelcentrum is van een geheel andere orde. Niemand gaat er vanuit dat die op zaterdagmorgen met een boodschappenbriefje in de hand in de slijterij in een bloedbad terecht komt. En ook niet dat die zich op dat moment in een apocalyptisch landschap bevindt.       

En als je alle worstcase scenario’s doorgenomen hebt kan het schijnbaar altijd nog erger: Bananasplit met Frans Bauer. Die begint met de uitleg aan de kijkers hoe grappig het deze keer gaat worden. Hierbij is vernedering van het slachtoffer, die er voor het oog van heel de natie met open ogen intuint, het op één na grappigste onderdeel. Want daarna maakt Frans het, als een duvel uit het doosje, met zijn dodelijk grappige tronie en uitbundig geschater, af.       

Statistisch gezien is de kans “op het verkeerde moment op de verkeerde plek” te zijn niet eens zo heel groot. Daarom is het beter mij op dat andere te richten: “op het juiste moment op de juiste plaats”.

Daarmee kom ik op de Anna Paulownalaan, de straat waar wij wonen en waar wij een garagebox hebben. Garageboxen en hun directe omgeving zijn over het algemeen geen oorden waar je voor je plezier komt, maar je kunt er prima een fietsband plakken.

Ik heb in een vorig leven heel wat banden geplakt. Maar, terwijl de innovatie van de fietsband doorging en resulteerde in een band die niet meer lek kon, ben ik stil blijven staan. Zodoende ben ik ouderwets met de band in een bak water op zoek naar een lek dat er niet is, alleen een luchtbel die één keer per minuut uit het ventiel ontsnapt.

De technologie achter het fietsventiel is mij onbekend - dus ik naar fietsenmaker Materman op de Van Reenenweg. Die adviseert mij een nieuwe binnenband of een nieuw ventiel en daarom wordt het dus een nieuw ventiel.

Terug bij de garagebox wring ik de binnenband terug in de buitenband en probeer hem op te pompen, maar de fietspomp is niet meer wat die was.

Terwijl ik aan het worstelen ben hoor ik naast mij: “heb je een fietspomp nodig?”

Als ik opkijk staat er een auto, met in grote letters ‘Fietsvoordeelshop.nl’ aan de zijkant, naast mij - de auto doet mij aan een webwinkel op wielen denken.

De vriendelijke jongeman vraagt nogmaals: “heb je geen fietspomp nodig?”

Ik zeg: “Nee hoor, ik heb er al twee” en denk ondertussen: “die heeft zijn auto natuurlijk vol fietspompen liggen, en die moet die allemaal kwijt”.

De jongeman zegt: “ik heb een compressor fietspomp”.

Terwijl hij beide banden in een fractie van een seconde oppompt, zegt hij: “dit is een rijdende werkplaats, want we repareren ook aan huis”.

Hij bergt de pomp weer op, doet de achterdeur dicht, groet en gaat weer verder.

Hoe hij in deze uithoek tussen garageboxen terecht gekomen is, wil ik als raadsel koesteren. Maar dit is dus: “op het juist moment op de juiste plaats!”
 

Bijdrage: 

 


Arend schreef eerder:
Monstertruck op Belcour

Meer over fietsonderdelen:
Voorwiel

Volgende artikel:
Onder de Pannen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.