Monstertruck op Belcour

24 december 2022
tekst en foto: Arend Postma

Op een gewone zaterdagmiddag staan wij op Belcour oog in oog met een KPN-groen voertuig. Het heeft het uiterlijk van een tot monster opgeblazen insect en oogt vervaarlijk. Maar daar kijk ik dwars doorheen en het is inderdaad een promotieoffensief van KPN.

Ondertussen gaat er wel iets door mij heen en ik denk: ‘Kan Belcour dit wel aan?’ De werkelijkheid wordt hier verwrongen door situaties die je niet bedenkt. Want je kunt veel van Belcour zeggen, maar niet dat het als een Las Vegas uit de woestijn oprijst of een pretpark vol van bizarre fantasieën is.

Wel is met een paar fonteinen een poging gedaan zich te onderscheiden. Waarschijnlijk is er ooit een moedige architect in de arm genomen om van dat ondefinieerbaar stukje Zeist achter V&D een sprankelend en spraakmakend winkel- en woongebied te maken. Daarmee zou het hele centrum van Zeist in de vaart der winkelcentra omhoog gestuwd worden.

Gezien de aard van de opdracht moest het een architect zijn die zijn hand niet voor een complete stad of spectaculair eiland om zou draaien. Maar ja, ook voor een architect komt ooit het moment dat hij zijn tanden op een opdracht stukbijt. Dat moment kwam toen de participerende burger zich in de gedaante van keurige kneuterigheid aan de tekentafel van de architect vervoegde. Door van zijn recht op inspraak gebruik te maken kwam er het compromis, en een compromis is de dood voor de kunstenaar, ook voor de architect.

Op een enkele plek is de oorspronkelijke visie van de architect nog zichtbaar en ik denk: ‘Had de architect gewoon zijn gang laten gaan!’ Die gedachte zie ik vooral in het Emmaplein. Deze straat ligt tussen de achterkant van V&D en brasserie Bon Vivant en verbindt De Passage, die door de Hema loopt, met de markt.

Met een beetje fantasie kun je zien, dat de architect met deze straat een poging gedaan heeft er een zekere grootstedelijke allure met hoogbouw neer te zetten. Want tussen de appartementen valt een schaduw die doet denken aan de schaduw die kenmerkend is voor de straten met wolkenkrabbers in New York. Helaas zijn het geen wolkenkrabbers geworden maar appartementen zoals je die overal in Zeist aantreft.

Gelukkig is er op het Emmaplein nog wel zoiets als een plint ontstaan. In een plint van hoogbouw bevinden zich allerlei voorzieningen voor een levendige en leefbare stad. Dus allerlei openbare- en overheidsdiensten diensten om dichterbij de burger te komen en te staan, een ruim winkelaanbod, uitgebreide horeca, meer dan voldoende groen en cultuur en gemakkelijke toegang tot uitstekend openbaar vervoer en parkeergarages – dat kan in Belcour en Zeist overigens nog wel wat beter.

De sensatie van in het centrum van Zeist hoog in de wolken wonen is waarschijnlijk al bij de eerste ruwe schets op de tekentafel weggegumd.

Nu biedt Belcour via het Emmaplein een fraaie doorkijk en doorgang naar de markt. Daar staat in deze tijd van het jaar altijd het Winter Wonderland. Dit is een tent die volgepropt is met oer-Hollandsch vermaak: schaatsen, glühwein en warme chocolademelk. De tent had ook in de woestijn van Qatar kunnen staan en straalt daarmee toch een beetje Las Vegas uit. Voor mij vallen er meerdere kwartjes op hun plek én het antwoord waarom KPN gedurende zijn Game Tour Belcour en de Markt als decor voor promotie van de XBOX heeft gekozen.
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.