Overslaan en naar de inhoud gaan

Thomas de Stoomlocomotief op bezoek in Spoorwegmuseum

25 maart 2023
tekst: Evertjan de Rooij

Hij is wereldberoemd, het blauwe stoomlocomotiefje Thomas van het denkbeeldige eiland Sodor. Voor het eerst sinds vier jaar maakt hij weer de oversteek voor het ‘Dagje uit met Thomas’ evenement in het Spoorwegmuseum. Van 18 t/m 21 mei draait alles in het museum om Thomas en zijn vrienden. De locomotief komt onder stoom, er is een groot speelkleed en de Thomas-musical wordt opgevoerd. Reserveren is noodzakelijk, de kaartverkoop is inmiddels gestart.

Wat is er te doen?
'Dagje uit met Thomas' begint op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei, en duurt vier dagen. De echte Thomas de Stoomlocomotief is onder stoom en rijdt ritjes op het museumterrein. De Dikke Controleur, het enige menselijke personage uit de tv-serie, is aanwezig en gaat met de kinderen op de foto. Er is een groot speelkleed waar gespeeld en gebouwd kan worden met Thomas speelgoed. In de museumhal wordt ieder uur de Thomas-musical opgevoerd waarbij volop meegezongen kan worden. Na afloop kan iedereen met de acteurs en Thomas op de foto. Verder is er een Thomas-bioscoop en kunnen kinderen geschminkt worden als Thomas.

Kaartverkoop
Het kan druk worden, daarom is reserveren noodzakelijk. Alleen met een reservering hebben bezoekers gegarandeerd entree. Reserveren kan per tijdsblok en is gratis. De kaarten kosten €17,50, dit is inclusief museumbezoek: kaartverkoop. Voor kinderen van 1 t/m 3 jaar zijn er speciale peutertickets te koop voor €5,00. Museumkaarthouders en VriendenLoterij VIP-kaarthouders hebben gratis entree maar dienen wel te reserveren.

Thomas the Tank Engine
In 1945 schreef de Engelsman Wilbert Vere Awdry het eerste verhaaltje over Thomas de Stoomlocomotief. Awdry was een Brits predikant, treinengek en auteur van jeugdliteratuur. Zijn grootste bekendheid kreeg hij als schepper van 'Thomas the Tank Engine', in het Nederlands vertaald als Thomas de Stoomlocomotief. Hij bedacht Thomas om zijn zoon Christopher te vermaken die de mazelen had, in 1945 werd het eerste boekje ‘The three railway engines’ gepubliceerd. Het zijn verhalen over levende en sprekende locomotieven en wagons op het fictieve eiland Sodor. In 1984 kwam er een tv-serie met Thomas en zijn vrienden in de hoofdrol, het pratende treintje werd hierdoor in toenemende mate populair. De serie is vertaald in 26 talen, is in 130 landen te zien.

Meer info: ‘Dagje uit met Thomas
 

Bijdrage
Artikel

 


Eerder in het Spoorwegmuseum:
Spoorwegmuseum gooit de deuren open

Meer over treinen:
Treinramp met kerst

Volgende aankondiging:
Chansons, gedichten en akoestische kleinkunst op het Open Podium

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.