Muziek uit de Ivoorkust

29 februari 2024
tekst: Franka de Groot; foto: Guy Ackermans

Sekou Diabate en Mark Lotz brengen op vrijdag 8 maart op het volgende VOLfest-concert muziek uit de Ivoorkust met een Indiase touch. Bij VOLFest treffen topmusici van over de hele wereld elkaar in Vollenhove voor een serie bijzondere concerten. Maak kennis met wereldmuziek die de mix van culturen in Vollenhove weerspiegelt, leer nieuwe klanken en instrumenten kennen én ontmoet mensen uit de buurt.

Sekou en Mark brengen Westafrikaanse muziek opgefleurd met viriele klanken van de Indiase Bansuri en andere fluiten. Een reis van Afrika naar India en Europa in een verhalende reis met een spirituele klank.

Sekou Diabate • kora, zang
Mark Lotz • fluiten, bansuri

Sekou Diabate
Als zoon van Amadou Dioubate (muzikant en afkomstig uit een Griot familie) en Mariama Camara (danseres) zit de traditionele West-Afrikaanse muziekcultuur Sekou in het bloed. Zijn internationale carrière begon met een optreden op een groot muziekfestival in Bamako, Mali. Met diverse ensembles, de Guineese groep “Ensemble Instrumental de Guinee”, het “Orkest Kouyate” en “Bafila” toert hij door landen als Mali, Guinee, Algerije, Senegal en Nederland. Hij is nu met vrouw en kind woonachtig in Amsterdam. Naast de traditionele kora bespeelt hij ook de 35-snarige kora in de Nederlandse band ‘Boi Akih’ waarmee hij ook over de hele wereld optredens verzorgt.

Mark Lotz
Multifluitist en componist Mark Lotz is volgens het toonaangevende Oostenrijkse blad Concerto een van de meest uitmuntende virtuozen op de fluit. Maar er is veel meer. Zijn honger naar muzikale avonturen brengt hem over de hele wereld en realiseert hij samenwerkingen met unieke stemmen in de muziek, die ver van conventioneel zijn, de essentie raken en het leven vieren. Het Indiase blad ‘Newsmantra’ publiceerde “With the use of electronics, extended techniques and voice, Lotz painted a colorful portrait of intense beauty that reflected his life in jazz, classical and world music” en het ‘Los Angeles Jazz Scene Magazine’ benoemde afgelopen jaar als “One of the world’s top jazz flute players.”

VOLfest
VOLfest is een initiatief van de Stichting Jazz And World Zeist in samenwerking met MeanderOmnium en basisschool Wereldkidz Op Dreef. Mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Gemeente Zeist, Vollenhove Vooruit, Van Veenendaal-Bot Stichting, Elise Mathilde Fonds en het Carel Nengerman Fonds.

VOLfest werkt met het “Betaal wat je kan” systeem, waardoor er ook gratis kaarten beschikbaar zijn voor mensen met een kleine beurs. Reserveer je kaarten hier: https://lotzofmusic.stager.co/Volfest/tickets

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.