Overslaan en naar de inhoud gaan

Lekker zitten in Zeist?

7 juli 2024

7 juli 2024
tekst en foto: Dick Koopman

Opeens was het bankje er. Op de Boulevard. Best een mooi bankje, goed vormgegeven. Het zag eruit alsof je er lekker op kunt zitten. En toch knaagde er ook iets. Wat deed die extra armleuning daar? Drie zitplekken en tussen plek twee en drie, of een en twee, een extra leuning. Hmm.

Dan zijn er twee mogelijkheden.

De eerste is een mooie uitleg. Dit bankje is bedoeld om mensen nader tot elkaar te laten komen. Stelletjes en mensen alleen kunnen hier samen zitten, zonder te dicht op elkaars lip te zitten. Er is letterlijk een barrière aangebracht tussen het stel en de eenling. Toenadering is mooi maar het moet niet te gek worden. De gemeente Zeist die verbroedering tot stand wil brengen, zomaar langs de openbare weg.

De tweede uitleg is de meest waarschijnlijke. We hebben hier te maken met een uiting van ‘hostile architecture’, vijandige architectuur. Dit is een bouw- en ontwerpstijl die het oneigenlijk gebruik van openbare plekken onmogelijk maakt. Meestal als reactie op heel veel jeugd op een plek, waar men overlast van heeft. Of als reactie op zwervers die zomaar ergens gaan liggen slapen. Dit bankje past daar prima in. Zo elegant het eruit ziet, zo ongemakkelijk is het om op te slapen. Het is altijd met opzet zo ontworpen, nooit bij toeval.

Er zijn meer voorbeelden van dit soort architectuur. Zo is de betonnen rand van het grasveld bij de Jumbo op de Korte Steynlaan voorzien van stalen pinnen. Waar de rand ooit perfect was voor scateboarders is hij nu onbruikbaar. Je moet ook niet op zo’n pin gaan zitten.

Dat maakt het bankje tot een sneu bankje. Een bang bankje. Stel je voor dat zwervers massaal Zeist gaan kiezen om op het mooie straatmeubilair te liggen! Dat moeten we voorkomen. Het is een bankje dat uitstraalt dat alle mensen hetzelfde moeten zijn: nette brave burgers. Het is een anti-bankje.

Dat wil zeggen, als het klopt dat het vijandige architectuur betreft. Zo niet, dan trek ik al mijn woorden terug en omarm het gebaar van liefde en samenhang dat Zeist heeft geplaatst. Het samen-komen-we-verder-bankje. Maar ik vraag het me af.
 

Bijdrage

 


Dick schreef eerder:
De levende kerststal in de Dieptetuin is terug

Meer over bankjes:
Kat in de zak

Volgende column:
Leerlingenreis naar Auschwitz

 

Theo Veggelers (lezer)

Zwervers dwarszitten? Nee hoor, zo geniepig zijn de gemeentelijke inrichters van de openbare ruimte echt niet hoor. Dit is namelijk een bankje voor een alleenstaande ouder met 3 jonge kinderen

8 juli 2024 Permalink
HM (lezer)

We hebben van die mooie bankjes in de Dieptetuin en als je op zo'n bankje zit kan je alleen maar genieten van al dat moois.

8 juli 2024 Permalink
Wouter Catsburg (lezer)

Leuk een mening hebben zonder te vragen waarom deze bankjes er staan. Het zijn speciale ouderen bankjes waarbij rekening is gehouden met bv een rollator. Samen met de ouderenbonden zijn de bankjes geplaatst. Dus geen sneu of bang bankje.... maar die correctie ga je in je volgende artkel doen zoals je belooft in de laatste alinea.....

8 juli 2024 Permalink
Ineke de Geer … (lezer)

Het bankje is bedoeld voor rustpunt senioren, bewoners van Finssprong te activeren tot loopactiviteit naar de supermarkt , een rustpunt halverwege
Op diverse locaties heeft de gemeente deze banken geplaatst.
De armleuning middenin is een extra steunpunt als hulp bij het opstaan.

8 juli 2024 Permalink
Arthur Tutein … (lezer)

Mooie bankjes, alleen worden ze zo vreemd gepositioneerd. In plaats van de je lekker in het zonnetje kunt genieten van het gazon staan ze parallel aan de weg en kun je auto's kijken. En niet alleen op de Boulevard maar op vele andere plekken is het net zo.

8 juli 2024 Permalink
Rob Wagenaar (lezer)

Bah, wat een zuur suggestief stukje over een bang bankje en vijandige architectuur. Ik gun deze columnist een betonnen zit- en skateband plus een ligbank voor zijn deur. Want meneer wil vooral laten weten dat hij ruimdenkend is en echt niet burgerlijk. Hij suggereert, dat het moet kunnen, hangjeugd en een zwerver s' avonds en 's nachts voor de deur. De rommel en basedrums die daarbij horen vind hij vast ook heerlijk. Dorpsschrijver doet groot steeds..... Helaas, daar weten ze allang beter.

12 juli 2024 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.