Laat geld lokaal rollen

30 mei 2021
tekst: Arnout van Dijk

De grip op Corona lijkt langzaamaan te komen. De economie, onze lokale ‘broodvoorziening’, is nog zo ziek als wat. 15% van de horecabedrijven zou volgens brouwers en banken op omvallen staan. Veel detaillisten uit de niet-essentiële branches ook. Andere bedrijven hebben het ook zwaar, en anderen, gelukkig voor hen, weer niet. Tijd om samen stappen te zetten. Het gemakkelijkste is: laat geld lokaal rollen! Ook jouw geld.
 
Werk mee met een innoverende manier aan een mooier, economisch gezond Zeist
Tijd voor samenwerking tussen ondernemers uit geheel Zeist. Meer dan ooit. Met kredietinnovatie, een gedegen legaal alternatief betaalsysteem naast de Euro. Organisaties met inkoopkracht in Zeist. Samenwerking binnen de winkelgebieden en met andere ondernemers.
Dat helpt in het realiseren van onze ambitie: met circulair geld werken aan een duurzamere, volhoudbare lokale economie. 
 
Consumenten sporen we aan lokaal te kopen
Laten wij als ondernemers en organisaties onder elkaar, ook (meer) bij elkaar en dus waar mogelijk lokaal inkopen. Daar heeft onze lokale munt, de Zeister Knoop een extra versterkende kracht in. Jij kunt vast daarbij nog een stapje extra zetten. We helpen graag. Denk aan bepaalde lokale toeleveranciers, van daadwerkelijk producten, je inkoop, maar ook je web-beheerder, marketing, verpakking, mobiliteit, accountant en schoonmaker. We kijken graag mee.  

Volgende stap
We willen 150 bedrijven de bestedingsruimte van ZK 1.000 geven, zodat deze bedrijven meteen mee kunnen doen zonder eerst op omzet in ZK te moeten wachten of met euro’s eerst ZK aan moeten kopen. In korte tijd komt dan €/ZK 150.000 in omloop. Bovenop de instroom van ZK via particulieren.
 
Aan de bestedingsruimte (renteloos krediet) zit in deze tijd een hoog risico dat meerdere bedrijven failliet gaan. Dat risico zou normaalgesproken gedragen kunnen worden door STRO met de bijdrage die alle deelnemers betalen over hun saldo. Die bijdrage zal nu, verwachten we (helaas) te laag zijn. Op voorhand hoge selectiecriteria neerleggen en veel bedrijven uitsluiten, willen we niet. 

Voor het afdekken van het risico is een buffer nodig. Al enkele ZK-deelnemers hebben aangegeven hier een solidariteits-bijdrage aan te willen geven; de eerste duizenden ZK zijn toegezegd. Daarnaast willen we de gemeenteraad vragen om een eenmalige bijdrage voor de economische ontwikkeling van Zeist van € 25.000, puur voor afdekking van dit risico. Zo komt €/ZK 150.000 in omloop in Zeist dat in de komende 12 maanden voor hopelijk zo’n 1 miljoen omzet moet zorgen. Het bedrag dat niet nodig blijkt, kan terug naar de gemeente of vervolgens ingezet worden voor een hogere onderlinge kredietverstrekking, renteloos natuurlijk.
 
Onze vraag aan jou: wil jij de aanvraag voor een bijdrage van de gemeente via de gemeenteraad onderschrijven als Zeister ondernemer/organisatie?
 
Zet die stap, ondersteun ook onze aanvraag. Hier kun je je gegevens invullen.
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Column: 

 


Meer over de Zeister Knoop, als ondernemer:
Ik tel mijn knopen, mijn Zeister Knopen

Meer over de Zeister Knoop, als consument:
Lokaal verknopen

Volgende artikel:
Zeist is een tweede plantenasiel rijker

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.