Kramer & van Doorn 30 jaar!

28 augustus 2022
tekst: Olaf Tigchelaar

Weet u het nog? Boekhandel F. van Broek op de Slotlaan? De boekhandel waar Erik van Doorn werkte werd na een aantal jaren overgenomen door een welbekende keten en veranderde daardoor van karakter. Tijd om de stoute schoenen aan te trekken en samen met een collega een andere locatie te zoeken en een nieuwe, zelfstandige boekhandel te beginnen..

Zie daar de geboorte van Kramer & van Doorn: in 1992 openden wij als (toen nog redelijk kleine) boekhandel de deuren aan de 1e Hogeweg, tegenover het voormalige V&D pand. Alleen nog de begane grond, omdat de kelder in gebruik was door de naastgelegen meubelzaak ‘De Linnenmand’. Gelukkig voor ons was dat een kwestie van tijd en konden we als snel de kelder bij de winkel trekken om al onze boeken te kunnen huisvesten.

Hoe vaak renden wij als boekverkopers niet de trap af naar beneden om snel even uw boek op te halen, of om de boeken uit te pakken die via het kleine liftje geleverd werden? Een lift die er overigens vaak door vastliep, maar daar kwam na een groot aantal succesvolle jaren aan de Hogeweg gelukkig toch een einde aan…

Op de laatste dag van 2015 ging het warenhuis V&D failliet en sloeg de schrik ons om het hart. Van de één op de andere dag was de loop helemaal uit de straat verdwenen. Of het nu aan V&D lag, of aan het rondje wat veel van onze klanten gewend waren om te maken, we weten het niet, maar we werden ineens zó veel minder bezocht, dat we ons ernstig op het hoofd krabden hoe de toekomst van Kramer & van Doorn er uit moest zien.

Nou, laat dat maar aan Erik en Sandra van Doorn over. Die durfden het aan (aangemoedigd door ons als medewerkers natuurlijk!) om een nieuw pand te zoeken, deze grondig te laten verbouwen en de boekhandel te verhuizen naar de plek die u inmiddels van ons gewend bent. Een verhuizing waar je u tegen zegt, maar die dankzij de hulp van alle medewerkers en een heleboel familieleden en vrijwilligers in een weekend geregeld was.

Weg was de benedenverdieping en waren we ineens een stuk toegankelijker!

Onze winkel aan de Slotlaan past ons als een handschoen. Mooi ruim van opzet, goed toegankelijk voor rolstoelen en (al zeggen we het zelf) een parel aan de Slotlaan. Mét een koffiegelegenheid, die regelmatig vol zit. Wat wil een mens nog meer? Nou, een grotere kinderboekenafdeling bijvoorbeeld. Sinds oktober 2020 is ook die een feit en is door de komst van ‘Het Kabinet’ de winkel helemaal af. Een plek waar we u graag ontvangen, waar we leesgroep avonden, literaire avonden met schrijvers en nog een heleboel meer activiteiten organiseren. Een winkel waar wij heel trots op zijn, waarvan we hopen dat u dat ook bent en waarmee u en wij nog járen vooruit kunnen!
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Lees ook:
Boekhandel Kramer & van Doorn gaat uitbreiden

Meer over Kramer & van Doorn:
De boekhandel als tijdmachine

Volgende artikel:
Laars Lappen (try out)

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.