Overslaan en naar de inhoud gaan

Orkest van de Utrechtse Heuvelrug zoekt musici

16 november 2024
Logo van het Orkest Utrechtse Heuvelrug, met heuvels en een oranje zon

Het Orkest van de Utrechtse Heuvelrug (OUH) wil mensen in contact brengen met het werk van Nederlandse componisten zoals Philip Loots en Johannes Bernardus van Bree. Het orkest is voor haar eerste project op zoek naar musici! In dit project repeteer je 6 keer. Daarna is er een concert op 29 maart 2025 in de Oosterkerk.

16 november 2024  
tekst: Massimo Raoul Beckers

Wat is er gebeurd met de Nederlandse orkestmuziek in onze concertzalen? Terwijl er in de 20e eeuw veel Nederlandse muziek gespeeld en uitgevoerd werd, lijkt veel van dat prachtige werk tegenwoordig te zijn vergeten door het gros van orkesten, musici en publiek. Het Orkest van de Utrechtse Heuvelrug (OUH) wil mensen opnieuw in contact brengen met dit Nederlandse culturele erfgoed en streeft ernaar het werk van Nederlandse componisten zoals Philip Loots en Johannes Bernardus van Bree te promoten. In combinatie met bekender repertoire brengt het OUH deze Nederlandse muziek ten gehore. Het orkest is voor haar eerste project op zoek naar musici!

In dit project repeteer je 6 keer in één maand en wordt er gewerkt aan stukken van Philip Loots en Adriaen Valerius, samen met een ouverture van Beethoven. Daarna is er gelijk een concert op 29 maart. Dit is jouw kans om bij te dragen aan een uniek project dat ons culturele, muzikale erfgoed viert en wilt promoten.

Voor haar eerste project in Zeist zoekt het OUH musici die mee willen spelen in het orkest. Ben jij een (semi-)professionele muzikant, conservatoriumstudent of een enthousiaste en gevorderde amateur met ervaring in het spelen in een orkest? Meld je dan aan via het onderstaande formulier en word onderdeel van deze spannende reis en breng samen de vergeten schoonheid van Nederlandse orkestmuziek weer tot leven!

Meer informatie is te vinden via de website https://massimoraoulbeckers.com/orkest-van-de-utrechtse-heuvelrug/ en aanmelden voor het project kan via https://forms.gle/T97n2wzBRDKyXcaJ7. Voor vragen kun je altijd terecht via 06-30545918 of via massimobeckers@hotmail.com. Niet zeker of je niveau hoog genoeg is om mee te doen? Neem dan zeker even contact met ons op!

Waar zijn de Nederlandse componisten gebleven?  
Het orkest werd opgericht door mij, Massimo Raoul Beckers. Als dirigent wilde ik me gaan inzetten om Nederlandse componisten weer leven in te blazen. Want, of we nou te maken hebben met de grote, gesubsidieerde orkesten uit ons land of de kleinere, regionale amateurorkesten: Nederlandse orkestmuziek blijft meestal op de plank liggen. In het buitenland is dit vaak anders. Er wordt vaak flink wat geld en tijd gestopt om het muzikaal erfgoed in stand te houden. Iedereen kent Beethoven, Mahler en Brahms; giganten van de orkestmuziek. Maar wie kent de Utrechtse Johan Wagenaar of de Zeistenaar Willem Pijper? En ooit gehoord van Philip Loots? De laatste naam is vooral bekend van de melodie van het liedje Hannes loopt op klompen. Maar weinig mensen kennen zijn vocale en instrumentale werk en dat is zonde; het is het zeker waard gehoord te worden. En het is zeker niet zo dat de Nederlandse componisten aan kwaliteit onderdoen voor Duitse, Finse of Italiaanse collegae; er is veel moois gemaakt in eigen land.

Na 110 jaar terug op de lessenaar  
Voor het eerste project van het Orkest van de Utrechtse Heuvelrug staat onder andere de eerste symfonie van Philip Loots op de lessenaar. Voor zover we weten is dit stuk pas één keer gespeeld en wel tijdens de première in 1915. Dat betekent dat we na 110 jaar deze symfonie voor het eerst weer gaan horen. Dat is bijzonder en ook ontzettend spannend, vooral voor het orkest.

Digitalisatie van Nederlands muzikaal erfgoed  
Het is soms lastig om Nederlandse orkestmuziek te vinden, omdat veel partituren niet in de winkels, bibliotheken of online te vinden zijn. Er ligt een hoop in onze nationale archieven, maar dit zijn meestal handgeschreven partituren, waarbij regelmatig bladzijden missen. Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten om deze muziek te digitaliseren, zoals Marinus Degenkamp en de stichting ProNeM. Via hen is het mogelijk een kleine, maar groeiende selectie aan Nederlandse werken te verkrijgen.

Aan alle klassieke musici uit Zeist en omstreken: laat je horen en speel mee in dit spannende project! Voor alle liefhebbers van klassieke muziek: zet 29 maart 2025 in je agenda!

Nog wat handige informatie over dit project:  

Concertdatum  
29 Maart 2025 (exacte tijd volgt; houd de website in de gaten: https://massimoraoulbeckers.com/orkest-van-de-utrechtse-heuvelrug/

Concertlocatie  
Oosterkerk  
Woudenbergseweg 44  
3701 BC Zeist

Repetitiedata  
23 februari  
1   maart  
9   maart  
15 maart  
23 maart  
29 maart  

Repertoire  
Ludwig van Beethoven - Egmont Overture  
Philip Loots - Eerste Symfonie  
Adriaen Valerius - 3 Seventeenth Century Dutch Tunes (arr. Hans Kindler)  
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer oproepen: 
Stem op Kees Linnenbank!


Meer klassieke muziek: 
Concert Viva Cecilia

De Koepel van Stoof bij het Beauforthuis in Austerlitz


Volgende aankondiging: 
Terug naar de wortels van het Beauforthuis

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.