Overslaan en naar de inhoud gaan

Raadslid aan het woord: Bar Bakker

18 december 2022

18 december 2022
tekst: Bar Bakker

Zeistermagazine laat de gemeenteraadsleden aan het woord. Dit keer: Bar Bakker (VVD)

Wat heeft je gemotiveerd om de Zeister politiek in te gaan?
Mijn slogan tijdens de verkiezingen was “Als je jezelf niet herkent in de politiek dan moet je actief worden.” Dat is waarom ik mijzelf verkiesbaar heb gesteld en de politiek in ben gegaan. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan onze gemeente en daarmee de raad een betere afspiegeling van Zeist te laten zijn.

Hoe is het eerste half jaar van je raadslidmaatschap je bevallen?
Is het alweer een half jaar geweest? De tijd is voorbij gevlogen. Het is ontzettend leuk werk! Ik mag allemaal nieuwe inwoners, verenigingen, instellingen en ondernemers leren kennen.

Met welke onderwerpen en thema’s heb jij je tot nu toe vooral bezig gehouden?
Mijn portefeuilles zijn onder andere zorg, cultuur, sport en onderwijs. Mijn grootste focus is de zorg. Ik vind het belangrijk dat we goede zorg hebben, zeker voor kinderen en ouderen. Helaas zit daar een flink prijskaartje aan dat steeds groter wordt. Dit betekent dat wij als gemeente slim moeten inzetten op hoe we deze zorg regelen en betalen. Ik vind dat we dit moeten doen door te focussen op preventie, normaliseren, digitaliseren en scherpe afspraken te maken met zorgaanbieders.

Kun je iets bijzonders noemen dat je is opgevallen of wat je hebt meegemaakt in het raadswerk?
Ik vind het leuk hoe divers onze raad is! Ik ben met mijn 25 jaar het jongste van het stel, maar kan het met iedereen goed vinden. Een tijdje terug heb ik een borrel bij mij thuis georganiseerd met een aantal nieuwe raadsleden, dan merk je vooral hoe betrokken iedereen is en veel minder bij welke partij ze horen.

Wat speelt er op dit moment actueel in de raad? Hoe sta jij daar in?
Er spelen natuurlijk heel veel zaken, maar mijn grootste focus is dus slim regelen van onze zorg. Er wordt nu steeds beter in kaart gebracht hoe onze zorg wordt aangeboden en wie er precies gebruik van maakt. Die data is voor ons als raadsleden ontzettend belangrijk. Daarmee kunnen wij zien welke maatregelen werken en welke niet. Zo kunnen we dus dat prijskaartje hopelijk naar beneden brengen.

Hoe combineer je het raadswerk met je andere activiteiten?
Ik ben naast mijn raadswerk student economie, ook werk ik als zelfstandig adviseur. Gelukkig heb ik relatief gezien weinig vaste college uren en vooral veel zelfstudie. Ook ben ik binnen de VVD actief. Ik hou me nu bijvoorbeeld veel bezig met de aankomende provinciale- en waterschapsverkiezingen. Ik vind het belangrijk om prioriteiten te stellen. Ik ben met voorkeursstemmen in de raad gekomen. Dat betekent dat men mij specifiek heeft gekozen om deze gemeente nog beter te maken. Dat neem ik serieus. Soms betekent dat even wat minder andere leuke dingen doen, maar daar heb ik natuurlijk zelf voor gekozen.

Hoe onderhoud je contact met je kiezers en je achterban in Zeist?
Ik ben actief op social media en mijn mailbox staat altijd open (barganzevles@gmail.com). Daarnaast lees ik bijna alle lokale media. Ik ga langs de deuren om punten op te halen. Ook ga ik bij ondernemers, instellingen en verenigingen langs. Hierdoor heb ik een goed beeld van wat speelt in de gemeente en in mijn specifieke portefeuilles. Ook heb ik veel contact met onze VVD leden. Wat horen zij om zich heen? 

Waar ga je je de komende tijd hard voor maken in de raad?
In de huidige crisis is het belangrijk goed op de uitgaven te letten. Mijn portefeuilles kosten de gemeente veel. Daarom is het belangrijk om vragen te blijven stellen. Komt het wel terecht op de plekken waar het echt nodig is? En moeten we het geld wel uitgeven? Kunnen we niet beter inzetten op bijvoorbeeld lastenverlichting? Het geld dat we als raad besteden moet een verschil maken voor onze inwoners. Alleen zo pakken we de problemen die we op dit moment hebben in onder andere de zorg aan.
 

Bijdrage
Lezershoek
Arthur Tutein … (lezer)

Boeiende uitspraak. Er staat namelijk niet dat de zorg beter moet, maar hoe het prijskaartje naar beneden kan. Vraag grootindustrielen maar hoe dat moet, maar daar wordt de zorg niet beter van.

19 december 2022 Permalink
Anonymous (lezer)

Lastenverlichting komt meestal ten goede aan de rijken, dus als je wilt dat de voordelen daar terechtkomen, zit je goed.

19 december 2022 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.