Een hart vol Harmoniemuziek

4 oktober 2023
tekst: George Reuchlin

Het boek 'Een hart vol Harmoniemuziek' zal op zondag 29 oktober worden aangeboden aan Laura Hoogstraten, wethouder cultuur van de gemeente Zeist, tijdens een middagconcert door de Koninklijke Harmonie 'Oefening Baart Kunst' (OBK) in de Oosterkerk te Zeist. Een boek waar uitgevers geen brood in zagen, maar tegen de stroom in is met durf, steun en optimisme toch een boek geschreven over harmoniemuziek.

Harmoniemuziek
De Harmonie-, Fanfare- en Brassbandmuziek (HaFaBra) lijken de stiefkinderen van de literaire belangstelling voor de muziek in het algemeen te zijn. Auteurs dippen liever hun pen in de inkt voor klassieke componisten en beroemde dirigenten. In de schappen van de boekhandels is nauwelijks één boek te vinden dat gewijd is aan de HaFaBra-muziek. Dat lijkt ten onrechte, want in Nederland zijn er wel 2.000 verenigingen waarin amateur-musici gezamenlijk actief muziek spelen. Daarnaast is de krijgsmacht werkgever voor een tiental beroepsorkesten, die ook internatiomaal hun toontje meeblazen.  

Het boek
In het boek "Een hart vol Harmoniemuziek" staat het leven en werk van de in Zeist geboren dirigent en componist Gert Buitenhuis (1943) centraal. Na zijn muzikale opleiding aan het Conservatorium van Utrecht trad Gert als klarinettist in dienst van de Marinierskapel, waarvan hij van 1986 tot 1995 dirigent en directeur was. Van zijn hand stammen onder anderen de marsen 'De Poolstermars', 'Zwarte Torren' en de 'Prinses Amalia Mars', alsmede talloze arrangementen.

Veertig jaar lang was Gert Buitenhuis de vaste dirigent van de Koninklijke Zeister Harmonie 'Oefening Baart Kunst' (OBK) en werd aan het einde van zijn dirigentschap geëerd met het ereburgerschap van Zeist. Ook als dirigent van verschillende andere amateurorkesten - in zowel Nederland als in het buitenland - heeft Gert Buitenhuis voor de harmoniemuziek een volwaardige plaats in de wereld van de muziek opgeëist en vooral aandacht gegeven aan de werken van moderne componisten van de harmoniemuziek. Gert is een veel gevraagd en gewaardeerd jurylid bij internationale concoursen. Voor zijn betekenis voor de blaasmuziek ontving Gert in 2009 'De Nederlandse Blaasmuziekprijs'.

Op 5 september heeft Gert Buitenhuis zijn 80ste verjaardag gevierd. Ter ere van dat feit heeft de Marinierskapel op 11 september een concert gegeven waarbij Gert Buitenhuis nog eenmaal als dirigent "op de bok" heeft gestaan van 'zijn' Marinierskapel.

Het boek "Een hart vol Harmoniemuziek" beschrijft behalve de amateurmuziek in Zeist (de geboorteplaats van Gert Buitenhuis) uitvoerig het leven van muzikanten in dienst van de Marine. Het zijn niet de opgesmukte verhalen over stoere zeehelden, maar het boek schildert ongeschminkt het wel en wee van de Marinierskapel  onder de leiding van Gert Buitenhuis en zijn voorgangers.

De hoofddocent 'directie' aan het Koninklijk Haags Conservatorium, de heer Alex Schillings, schreef: "Namens de hele Nederlandse blaasmuziek - ook al heb ik die positie niet maar wel het gevoel - heel veel dank voor dit uniek document." 

Over de auteur
Het boek "Een hart vol Harmoniemuziek" is geschreven door Jonkheer Mr. Johan George Reuchlin (1938). George werd in de Emmakliniek aan het Wilhelminapark in Utrecht geboren. Na zijn studie rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht en het City of London College en militaire dienst als pelotonscommandant bij 41 Tankbataljon in het Duitse Hohne, werd George bedrijfsjurist bij het internationale maritieme concern Phs. Van Ommeren met hoofdkantoor in Rotterdam. Maar een verdere carrière in de commerciële sector boeide hem meer en als tussenstap was hij enkele jaren organisatie-adviseur bij bureau Berenschot te Utrecht. Als een herinnering aan zijn tijd als student in Utrecht schreef hij een artikel over het café 'Dikke Dries'.

George Reuchlin heeft verschillende boeken geschreven, waarbij muziek, wijn en scheepvaart tot zijn geliefde onderwerpen behoren. Van zijn hand verschenen onder anderen de boeken: 'Waltzing on the Waves' en 'Muziek te Paard', alsmede artikelen over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op de muziek en het leven van Adolphe Sax.

Gegevens
'Een hart vol Harmoniemuziek' telt 191 bladzijde met vele illustraties
ISBN: 978-90-76241-57-9
Consumentenprijs: € 29.80
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Gert Buitenhuis:
Oud-burgemeester Rudi Boekhoven vertelt

Meer Zeister boeken:
De Brillofant

Volgende bericht:
Frisse Pitch Night

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.