Essity: Corona-proof werken, thuis en op de productievloer

18 december 2020
tekst en foto’s: Iris Velthuijzen

Voor veel bedrijven werd thuiswerken in 2020 de nieuwe realiteit. Bij het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity geldt dit echter niet voor het hele bedrijf. Op het Nederlandse hoofdkantoor in Zeist zijn de parkeerplekken doorgaans leeg. Maar in de fabrieken, verspreid door het land, draaien de machines het hele jaar 24/7 door. De productielocaties werden aan het begin van de uitbraak door de overheid als essentieel aangemerkt, wat betekent dat het team kon blijven doorwerken op de vloer. Uiteraard wel met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Hoe hebben werknemers, thuis of in de fabriek, de afgelopen maanden beleefd?

Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: “Onze producten zijn voor veel mensen van cruciaal belang. Daarom is het essentieel dat wij zoveel mogelijk blijven doordraaien. Enerzijds mogen wij van geluk spreken dat wij niet een van die vele bedrijven zijn die gedupeerd zijn door de coronacrisis. Anderzijds stonden wij met het team dit jaar voor de uitdaging om de productieteams draaiende te houden binnen de nieuwe richtlijnen.”

Thuis met de kinderen
Noodgedwongen thuiswerken of juist gewoon naar het werk blijven gaan. Geen van beide situaties is ideaal in coronatijd. Op de productievloer wordt het werk op verschillende vlakken bemoeilijkt door de RIVM-richtlijnen, maar thuiswerken terwijl je dat normaal niet doet vraagt ook de nodige flexibiliteit. Anne-Marie van Eijden, key accountmanager voor Tork mist de gezellige momenten met collega’s. Met de nieuwe maatregelen blijft ze met haar man en kinderen zoveel mogelijk thuis. Wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. “Zit ik net in een salesmeeting met het hele team, komt ineens mijn jongste mijn werkkamer binnen getijgerd. Gelukkig is hier vanuit de organisatie heel veel begrip voor en kijkt niemand er meer gek van op als je een uur uit de lucht bent omdat je even met je kind moet zijn”, aldus Van Eijden. 

Corona-proof fabriek
Vanuit het kantoor in Zeist worden de verschillende productielocaties van Essity in Nederland ondersteund. Op die locaties is de situatie vaak juist omgedraaid; thuiswerken is er voor veel medewerkers simpelweg niet mogelijk. En dus gaan zij gewoon naar werk en houden zij zich daar aan de coronamaatregelen.

Aan de basis van de maatregelen die van kracht zijn binnen de fabrieken van Essity, allemaal volgens de RIVM-richtlijnen, staan Linda Mulder, safety coordinator Essity Hoogezand, en haar team. Mulder werkte pas drie maanden bij Essity toen ze voor de grote taak kwam te staan de fabriek corona-proof in te richten: “Daarbij kun je denken aan alle compartimenteringen, het scheiden van de afdelingen, het uitstippelen van looproutes, het creëren van extra rookruimtes. De hele COVID-situatie is natuurlijk vreselijk, maar voor mij op werkgebied ontzettend leerzaam.”

Om haar werk goed te kunnen doen, moest Mulder fysiek aanwezig zijn in de fabriek en dat vond ze nog wel eens lastig in het begin. Inmiddels is ze aan de huidige situatie gewend en komt ze, naast het COVID-beleid, ook weer toe aan andere vraagstukken. Ondanks aanwezigheid op de fabriek, worden veel vergaderingen toch via Skype gehouden en dat vindt Linda eigenlijk wel handig: “De fabriek is enorm. Normaal kwam ik wel eens te laat in een vergadering omdat het zo ver lopen was. Nu bellen we in en hebben we ineens meer tijd om alles te bespreken. Dat wil ik er best in houden!”

Aan de Arnhemse Bovenweg in Zeist staat het Benelux hoofdkantoor van het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, bekend van onder andere Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak’Up, Tempo, Leukoplast en Plenty. Daar werken ongeveer 250 mensen op het gebied van verkoop, marketing, customer service, logistiek, HR, klantenservice en ondersteunende diensten voor Essity, dat bestaat uit drie business units: Professional Hygiene, Health and Medical Solutions en Consumer Goods. Essity heeft in Nederland productielocaties in Gennep, Cuijk, Hoogezand, Suameer en Assen.

Ervaringen van Essity medewerkers van het afgelopen jaar vind je in portretten op: https://www.essity.nl/werken-bij-essity-in-nederland/essential-people/.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 

Volgende bijdrage: Oproep aan alle inwoners van Zeist
Ook over thuiswerken: Nieuw statussymbool

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.