Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gaat Zeist om met de energiecrisis?

30 december 2022

30 december 2022
tekst: Arend Postma

De energiecrisis is een boeiend fenomeen geworden dat veel mensen met de neus op de feiten heeft gedrukt. Daardoor is de werkelijkheid van de grotemensenwereld voor de meeste Nederlanders geen ver-van-mijn-bedshow meer. Dat wil niet zeggen dat iedereen nu in de overlevingsstand is gegaan.

Het is wel een gegeven dat iedereen die naar hetzelfde kijkt iets anders ziet en ervaart. Het bekendste voorbeeld hiervan is: “het glas is voor de een halfvol en voor de ander halfleeg”. Datzelfde beeld laat ook de uitslag van de peiling van de energiekosten zien, dei Zeistermagazine de afgelopen twee maanden hield.

Op basis van de vragen in de peiling zijn er al een aantal (misschien wel suggestieve) richtingen te bespeuren: onafhankelijk willen zijn, op de overheid vertrouwen en de werkelijkheid recht in de ogen kijken. Al deze invalshoeken bij elkaar opgeteld vormen een goede afspiegeling van de maatschappij.

  1. 45 procent, dus bijna de helft van de stemmen, kiest voor de verwarming lager zetten en korter douchen. Dat betekent in de praktijk van alle dag een gematigd Spartaanse aanpak. Hierbij is niet de Wim Hofmethode (‘The Iceman’) leidend, maar de mildere van Arie Boomsma.
  1. 25 procent heeft een contract met vaste prijzen en kan het nog wel even uitzingen, maar dat duurt wel voor zo lang als het duurt. Daarom denken ook zij af en toe: “Ook aan mijn vaste contract komt een eind en wat dan?” De energiecrisis dwingt toch ook elke keer vanuit een ander perspectief naar hetzelfde te kijken en te handelen. Daarom zal de uitslag van deze peiling er over een halfjaar heel anders uitzien.
  1. 13 procent weet het zeker en gaat er met open ogen in: “ik ga fors meer betalen!” Bij deze toch nog vrij forse groep komt het water langzaam steeds dichter aan de lippen te staan. Vanuit deze situatie moet de groep wel vindingrijk en creatief worden en dan ontstaan onvoorziene krachten. Deze groep bestaat wel of niet vrijwillig uit helden, vechters en overlevers.
  1. 9 procent van de stemmers is al van het gas af en hoeft zich niet echt druk te maken. Vaak is Iemand die van het gas af is een voorloper op het gebied van klimaat en duurzaamheid.
  1. Voor 5 procent van de kiezers is het energieplafond van het kabinet de redding. Hier is het grenzeloze vertrouwen in de overheid gebaseerd op deel uitmaken van de beschaving. Aan die vaste waarden en dat gegeven wordt door deze groep nog niet getwijfeld.
     
  2. Tenslotte kiest 4 procent voor “ik ga versneld mijn huis isoleren”. Eigenlijk is dit de beste oplossing, maar niet altijd op korte termijn te realiseren.
     
Bijdrage
Lezershoek

 


Wat ook helpt: goede gordijnen:
Samenwerken aan nieuwe gordijnen

Uitslag eerdere peiling:
Vuelta: miste wielerminnend Zeist een kans?

Volgende artikel:
When Jazz meets Chanson

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.