Doorn in ’t oog

21 mei 2023
tekst en foto: Ruud Vermaase en Arend Postma

Ruud Vermaase, columnist van het eerste uur, is in april naar Doorn verhuisd. Helaas zal hij daarom de redactie van Zeistermagazine verlaten. Om af te kicken heeft hij met medecolumnist Arend Postma afgesproken de voors en tegens van Doorn versus Zeist via de mail te bespreken.
 

Zeist, 13 mei 2023

Hoi Ruud,

Op het terras van Blink. De zon is meedogenloos en ik onderga het in de schaduw met een glas Spa rood met een schijfje citroen en ijsblokjes. Ondertussen loopt het terras rondom ons steeds voller met pensionado’s en de uitgekraamde zin en onzin wordt steeds luidruchtiger. Ze weten het niet maar ik ben een van hen. Ik denk: “Het is best wel leuk om een niet echt enerverend leven meer te leiden.”

Ik heb grote moeite, de afspraak die ik met mijzelf gemaakt heb om vandaag niet te drinken, na te komen maar ben op het juiste moment toch sterk genoeg.

Arend
 

Doorn, 15 mei 2023

Ha Arend,

Je maakt het jezelf lastig om een dagje niet te drinken door dan tóch op een terrasje neer te ploffen. Want om op een terras aan een Spaatje te nippen terwijl iedereen je kan betrappen? Ik zou dat niet durven. Over biertjes op terrasjes gesproken. Laatst zat ik met mijn zoon na het klussen in ons nieuwe huis op het terrasje van Spott hier in Doorn en waren we het roerend eens. Speciaalbiertjes drinken bij horeca is een rijkeluisport aan het worden. Een glas droge witte wijn is minder duur!

Eens kijken of ik mij aan die afspraak met mijzelf kan houden. Geen speciaalbiertjes meer op het terras, maar een gewoon vaasje van de tap…

Je vraagt niet of ik Zeist al een beetje mis.

Nou, volgens A. was ik aan een nieuwe spijkerbroek toe. Hier in het centrum heb je De Zwarte Lantaarn. De Duetz van Doorn, zeg maar. Noodgedwongen heb daar ik een jeans van Gant gekocht. Het enige merk dat een beetje betaalbaar was, naast een Italiaans merk waarvan een broek rond de 300 euro kostte (inclusief inkorten vanwege mijn korte dikke beentjes, weet je wel).

Een Gant spijkerbroek, God betert! Dat is toch geen klassieker? Waar moet ik een stoere Levi’s kopen. Een Diesel, PME, Butcher…

Ja, ik kom binnenkort met hangende pootjes naar Zeist om een echte spijkerbroek te kopen bij De Garage in de Slotlaan. Kunnen we daarna een biertje drinken, tenzij jij weer een dry day met jezelf hebt afgesproken natuurlijk.
 

Zeist, 17 mei 2023

Hoi Ruud,

Daarmee sla je de spijker wel meteen op z’n kop – terras en niet drinken gaan absoluut niet samen. Het greintje respect dat ik in het begin van mijn aanwezigheid op het terras nog voor mijzelf had, sloeg na een half uur om in afkeer en spijt. Ken je die vraag: wat doe ik hier in godsnaam? In een andere situatie zou ik, op die vraag, ontzettend gaan drinken.

Op de vraag die ik jou had moeten stellen – of je Zeist al een beetje mist – heb jij ondertussen al het een en ander door laten schemeren.

Want het terras van Spott is in de keren dat wij contact hebben gehad, over Doorn, al diverse keren voorbijgekomen. Is het voor jou als een magneet? Een stamkroeg als strategisch punt in een nieuwe omgeving is, naar mijn idee, heel verstandig.

We zijn het er allebei over eens – Zeist doet zich als winkelcentrum belangrijker voor dan het is. Maar met De Zwarte Lantaarn, de Duetz van Doorn, komt Doorn er ook niet. Zeist heeft, volgens mij, op het gebied van betaalbare spijkerbroeken momenteel net iets meer te bieden dan Doorn.

Alhoewel, ik ben net als jij fan van Levi’s, maar zoals jij weet is die winkel alweer jaren weg uit Zeist. Het is bijna te gênant voor woorden, maar daarna heb ik mij op C&A spijkerbroeken gestort – how low can you go? Ondertussen is C&A ook uit het straatbeeld van Zeist verdwenen.

Zou dat de kloof tussen Doorn en Zeist voor jou kunnen verkleinen?

Ik verheug mij er nu al op een biertje met jou te drinken.

Arend
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


De aanleiding:
Adieu Sweet Zeist

Meer over Doorn:
Wethouder

Volgende column:
Passant in Vollenhove

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.