Teken- en schildervereniging de Toets bestaat 50 jaar

14 december 2024
tekst: Nel Barnier; foto: Bowine Vlak

In 1974 startten enkele kunstenaars/schilders uit Zeist een clubje om samen te gaan schilderen. Ze begonnen bij iemand thuis, maar al gauw werd het clubje groter en werd er een ruimte gevonden in het witte kerkje aan de Woudenbergseweg. De eerste expositie van deze groep in 1979 was in het Slot.

We groeiden en verhuisden en vele tentoonstellingen later zijn wij anno 2024 een vereniging van 100 leden met een atelier op het terrein van PGGM.

De leden van de Toets kunnen hier tien dagdelen per week komen schilderen: onder begeleiding van ervaren docenten of in het Open Atelier waar de leden elkaar van feedback voorzien. Iedereen met basiskennis van tekenen en schilderen, die zelfstandig kan werken, kan lid worden van de Toets. Maar de Toets is meer, we zijn ook een gezellige vereniging waar leden elkaar ontmoeten, koffiedrinken, soms een feestje organiseren en allerlei activiteiten hebben die aan kunst gerelateerd zijn.

In 2024 bestaat de Toets 50 jaar. Natuurlijk kunnen we dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en hebben we enkele activiteiten door het jaar heen om de inwoners van Zeist en omgeving kennis te laten maken met de Toets en het werk van haar leden.

We zijn begonnen met een gezamenlijk kunstwerk. Alle leden van de Toets hebben een ieniemienie zelfportretje gemaakt op een stukje van 10 bij 10 centimeter. Al deze portretjes samen maken een groot gezamenlijk kunstwerk dat we bij de nieuwjaarsborrel op 12 januari onthuld hebben en in de loop van het jaar bij diverse gelegenheden zullen laten zien.

In april organiseren we een Open Dag, in mei een tentoonstelling van zelfportretten van een aantal leerlingen van het Christelijk Lyceum Zeist, in november een tentoonstelling van 50 portretten van bekende en onbekende mensen uit Zeist en in november een tentoonstelling in Slot Zeist. Over deze activiteiten berichten wij u nog.

Mocht u meer willen weten over de Toets en de activiteiten in ons jubileumjaar, kijk dan uit naar onze flyer of kijk op de website www.detoets.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over de Toets:
De Toets

Meer over de Toets:
Erie Merkus 60 jaar

Volgende bijdrage:
Het nieuwe jaar

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.